Empreses
Comerç electrònic
Letsbonus s'alia per conquerir el mercat llatí
Livingsocial, amb seu a Washington, compra el 50,1% de l'empresa catalana
Les dues firmes estan especialitzades en compres col·lectives a través d'internet
Sumen 17 milions de subscriptors i mouran una facturació conjunta de més de 500 milions d'euros
Un sopar de cinc estrelles, una escapada romàntica o una sessió d'hidromassatge són algunes de les propostes que cada dia reben al seu correu electrònic els subscriptors de Letsbonus. Aquesta empresa amb seu a Barcelona té l'honor d'haver estat cobejada per diversos grups nord-americans, però finalment ha estat Livingsocial, participada del gegant Amazon, el que ha aconseguit tancar un acord amb el grup català. Les dues firmes de comerç electrònic estan especialitzades en compres col·lectives –s'associen amb proveïdors que ofereixen un determinat producte o servei, sempre que l'intermediari garanteixi un nombre mínim de clients– i juntes intentaran fer ombra al líder del sector, Groupon.
Tal com va avançar Expansión dijous, Livingsocial ha comprat el 50,1% de Letsbonus per un import que cap dels dos grups ha volgut fer públic. Segons el fundador i conseller delegat de l'empresa catalana, Miguel Vicente, les dues companyies sumaran 17 milions de subscriptors i una xifra de negoci superior als 500 milions d'euros.
“Vam triar Livingsocial com a partner perquè té el mateix posicionament que nosaltres, les dues companyies ens centrem en els productes premium, i té una clara vocació innovadora, ja que per exemple van ser els primers a oferir no només serveis d'oci i benestar personal, sinó que van obrir una línia de negoci especialitzada en el món dels iots”, explica Vicente. Aquest emprenedor va crear Letsbonus el setembre del 2009. “Vaig voler aprofitar les xarxes socials per atorgar poder de compra al consumidor i oferir als comerços un canal de promoció totalment nou”, explica. Pocs mesos després, la firma començava a operar a Madrid i el 2010 encetava el procés d'internacionalització amb Itàlia. Actualment, és present també a Portugal, l'Argentina i Mèxic. Aquesta mateixa setmana s'estrena a Xile.
Fa dos mesos, la companyia ja va fer una ampliació de capital de 4,5 milions d'euros per finançar el seu creixement, però serà l'associació amb Livingsocial la que donarà el cop de timó definitiu. “Aquest partenariat –explica el conseller delegat de Letsbonus– ens permetrà expandir-nos a Europa i l'Amèrica Llatina. La nostra venda és molt d'impuls i per això ens interessa molt el mercat llatí”.
El model de negoci és senzill. L'usuari dóna el seu correu electrònic i especifica la ciutat d'on vol rebre ofertes. Cada dia se li farà una proposta diferent. Com que l'intermediari, que és Letsbonus, assegura al proveïdor una clientela mínima, que acostuma a ser entre 20 i 30 consumidors, s'aconsegueix que els productes i serveis tinguin fins a un 70% de descompte. Si hi ha prou interessats, la proposta tira endavant, sinó l'oferta es cancel·la. “Això fa mesos que no passa”, explica satisfet Vicente. La companyia és propietat del seu fundador i també de diverses family office. La firma prefereix no facilitar les seves dades actuals de facturació, però remarca que creix a un ritme del 40% mensual. “És el model de negoci que més creixement registra en la història d'internet”, assegura.
Mercats complementaris
El president i cofundador de Livingsocial, Tim O'Shaughnessy, ha destacat que amb la participació al grup català ara són “multilingües” i poden fer ofertes “en castellà, italià i portuguès”. El grup és present als Estats Units, el Canadà, la Gran Bretanya, Irlanda i Austràlia, així que els mercats de les dues firmes es complementen. L'any passat, Livingsocial va comprar la companyia de viatges d'aventura Urban Escapes. La distància encara és gran respecte al líder del mercat, Groupon, que té cinquanta milions d'usuaris en més de trenta països, però l'aposta d'Amazon, que el mes passat va invertir a Livingsocial 130 milions d'euros, és un exemple de la confiança que genera el grup.