Economia

Sentència pionera a favor dels hipotecats morosos

L'Audiència de Navarra creu que n'hi ha prou amb el retorn d'un pis per saldar-ne el deute

L'OCU es felicita i demana al govern espanyol que modifiqui la llei, cosa que ha rebutjat recentment

La sentència pionera de l'Audiència de Navarra a favor dels hipotecats que no poden afrontar el deute suposa un precedent esperançador per a les famílies que es troben en la situació d'haver perdut el pis i haver de continuar pagant-ne la hipoteca, però preocupant per a les entitats financeres. La secció segona de l'Audiència considera que tornar un pis hipotecat ha de ser suficient per saldar-ne el deute encara que l'habitatge hagi perdut valor a causa de la crisi, i considera “moralment censurable” que es reclami la diferència després de la subhasta adduint la pèrdua de valor de l'immoble.

Aquesta resolució és el resultat del recurs d'un banc contra una sentència del jutjat d'Estella, que va considerar que no s'havia de continuar amb el procediment d'execució després que l'entitat financera embargués un pis i se l'adjudiqués, ja que va quedar deserta la subhasta. El préstec ascendia a 71.225 euros, i el banc va valorar l'immoble en el contracte de préstec signat en 75.900 euros, encara que en la subhasta es valorava en 42.895. Per aquesta diferència, l'entitat va voler continuar el procediment d'execució sumant costos i liquidació d'interessos. L'Audiència navarresa considera “circumstancial” que en la subhasta el valor fos inferior i per tant l'execució sol·licitada “únicament” podrà continuar per als costos i els interessos.

Aquesta sentència tomba les tesis del govern espanyol, que fa només unes quantes setmanes va rebutjar una iniciativa legislativa a favor que tornar el pis suposi la liquidació del deute hipotecari.

Que es canviï la norma

L'organització de consumidors OCU va felicitar-se per la sentència i va sol·licitar ahir una modificació del sistema normatiu perquè l'embargament de l'habitatge sigui suficient per saldar el deute hipotecari. Aquesta plataforma recorda que l'actual situació econòmica i laboral de l'Estat espanyol i la depreciació dels pisos per la crisi immobiliària han portat força ciutadans a una situació greu.

“No només no poden pagar l'habitatge que van comprar i van hipotecar, sinó que el seu valor és ara molt inferior al préstec que van demanar per pagar-lo”, explica l'OCU. Això fa que l'embargament i la subhasta de l'immoble no bastin per saldar el deute. Així, moltes famílies espanyoles es veuen obligades no només a perdre casa seva, sinó a desprendre's de “tot el seu patrimoni” per pagar una cosa que ara val molt menys.

Segons la legislació espanyola, per a l'entitat financera pot no ser suficient la casa, i si una nova taxació mostra que ha perdut valor, pot exigir al consumidor, a més del lliurament de les claus, la quantitat restant. L'OCU apunta que en altres països, com ara els Estats Units, funciona la dació per a pagament, segons la qual quan es retorna l'habitatge al banc queda saldat el deute, i això protegeix millor els drets del consumidor, ja que s'evita que es vegi exposat a situacions com la que ha motivat aquesta decisió judicial.

LA XIFRA

71.225
euros
era el deute d'una família navarresa amb el banc, mentre que el pis va ser valorat en 42.895 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.