Economia

nuclear

La indústria nuclear celebra el gir del PSOE

L'operador d'Ascó i Vandellòs insisteix en l'objectiu dels 60 anys

Subtil, però significatiu. Així definia ahir la indústria nuclear, a través del Fòrum Atòmic Europeu (Foratom) el cop de volant del govern espanyol en matèria nuclear, en acceptar el PSOE una esmena a la llei d'economia sostenible que evita la referència als 40 anys de vida útil de les centrals i, per tant, obre la porta a allargar-la. L'estatal Foro Nuclear també ho celebrava, com un “encert polític i econòmic”, i demanava un consens energètic entre tots els partits. Era l'expressió clara de la reacció del sector que no gosava fer seva, com a valoració “política”, l'empresa que gestiona els reactors catalans d'Ascó i Vandellòs, l'ANAV, un portaveu de la qual es limitava a recordar l'objectiu exposat recentment pel director general: les inversions actuals i futures responen a una previsió tècnica d'explotar les centrals durant 60 anys. Aquest era el missatge de pressió que havia llançat l'operador català abans de Nadal, i no ha trigat gaire a recollir-ne els fruits.

Amb tot, ahir el govern espanyol mateix s'entestava a amagar el gir del PSOE, i el secretari d'estat d'Energia, Fabricio Hernández, assegurava que l'executiu manté “la posició de sempre”: “Ni hi havia cap impediment abans ni ara per autoritzar el funcionament de les centrals més enllà dels 40 anys”, va dir en una compareixença al Congrés, on va haver de relativitzar la seva condició d'autor –com a membre d'una consultoria– de l'informe amb què la propietària de Garoña demana ara a l'Estat perjudicis per la previsió de tancar la planta el 2013. La possibilitat que l'esmena pactada amb CiU i el PNB faci replantejar aquest tancament va ser rebutjada per la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar.

També ahir van quedar en llibertat amb càrrecs els activistes de Greenpeace detinguts per haver ocupat la central de Cofrents.

Cita procementiri amb Mas

Per la seva banda, quant al futur del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a què aspira Ascó, ahir el Grup Veïnal Ribera d'Ebre, favorable a la candidatura, va fer públic que, com els anticementiri, també han sol·licitat una reunió amb el president de la Generalitat, però per transmetre-li que “una majoria social està a favor de l'MTC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona