Economia

CONSUM

Plusfresc retira l'oli que no s'ajusta a l'etiqueta

La indústria demana eliminar els controls de qualitat dels olis, segons UP

La cadena Plusfresc s'ha compromès amb Unió de Pagesos a retirar dels lineals els olis d'oliva etiquetats com a verge extra que, segons les anàlisis del Panell de Tast Oficial de la Generalitat, no compleixin tots els requisits organolèptics que se'ls atribueix. Aquest és un pas més en la batalla que el sindicat ha emprès contra l'etiquetatge fraudulent d'olis d'oliva verge extra, que ja han comportat denúncies dels productors i, en algun cas, la retirada de lots. Plusfresc ja ha retirat part de dos lots que, tot i complir els anàlisis de laboratori exigits per llei, no s'ajusten als requisits organolèptics d'un verge extra. El sindicat celebra la mesura, alhora que reitera la denúncia pels “abusos” que practiquen Carrefour, Caprabo-Eroski i Mercadona.

L'oli s'ha convertit en un reclam de baix preu per a les grans superfícies. Unió de Pagesos i altres organitzacions agràries es queixen que la pressió de domini de la gran distribució impulsa l'agroindústria a rebaixar els paràmetres de qualitat, amb l'objectiu d'oferir aquest producte bàsic etiquetat com a verge extra al preus per sota de cost de producció. “Cada cop hi ha menys diferència entre el preu en origen d'un oli d'oliva llampant -no comestible- i el verge extra”, expliquen des del sindicat.

Per determinar les característiques de cada tipus d' oli i alhora garantir -ne la qualitat als consumidors, el 1991 es va posar en marxa un sistema de qualificació estatal. Una part de la indústria intenta saltar-se'l, fins i tot inventant-se classificacions com “oli suau”. Aquestes maniobres perjudiquen els productors que han invertit en sistemes de qualitat -denominacions d'origen i producció ecològica-, i també els consumidors que no saben en què consisteix un “oli suau”.

Aquesta setmana, Unió de Pagesos ha denunciat que l'agroindústria “pressionada per la gran distribució” ha reclamat al ministeri aturar les anàlisis organolèptiques dels olis d'oliva, posant en dubte tot el sistema. “Reclamem al ministeri i a la indústria que no cedeixin, perquè sols perpetuaran la crisi de preus actual”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Cambra i l’ajuntament de Blanes sumen esforços per impulsar el teixit empresarial i l’ocupació

BLANES

La Fira del Vehicle d’Ocasió exposarà més de 400 cotxes de 16 concessionaris en tres dies

FIGUERES

L’Espai Gironès sorteja 15.000 euros en compres a l’Alcampo

SALT
Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona