Economia

La contra

125è aniversari amb restriccions

La Cambra de Comerç de Terrassa edita un llibre, fa un documental i una missió inversa amb cinc països, en una celebració condicionada per la derogació de les quotes camerals

El 12 d'abril del 1886, el govern va promulgar un decret, firmat per la reina Isabel II, que permetia la constitució d'entitats semblants a les cambres de comerç que existien a Europa. Entre les capitals de l'Estat que ho havien demanat hi havia Terrassa. El 29 de juny d'aquell mateix any es va constituir la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, promoguda pels gremis que ja tenien representativitat econòmica a la ciutat. Va ser la primera que es va crear a Catalunya. Era una etapa posterior a la de la Revolució Industrial, que havia tingut lloc en la primera meitat del segle XIX. El fort teixit empresarial, sobretot del sector tèxtil, reclamava tenir un instrument per treballar en l'àmbit del comerç internacional. Els empresaris terrassencs es topaven, llavors, amb els aranzels i les taxes duaneres. El president de la Cambra, Marià Galí, va indicar que, tot i que han passat 125 anys, en els primers anys hi havia “certs paral·lelismes amb reflexions actuals”, i també es parlava de crisi econòmica i de problemes en mercats internacionals. Si més no, una vintena de les empreses que s'hi van associar l'any 1886 encara hi són actives.

En l'actualitat, la Cambra de Comerç de Terrassa dóna servei a tretze municipis i té 3.300 empreses associades. És líder a l'Estat en comerç internacional, en el fet de portar empresaris a l'estranger i a la inversa. En l'últim mandat, entre el 2006 i el 2010, es van organitzar 71 missions directes a l'estranger, en què van participar 700 empreses i es van fer 6.769 reunions. A més, ha inventat un sistema, batejat com a missió inversa, per aconseguir que compradors d'altres països vinguin a Terrassa per mantenir contactes amb les empreses de la demarcació. Ja s'han fet una quinzena d'aquest tipus de missions, que van suposar unes 500 reunions comercials. L'entitat també encapçala el rànquing de l'emprenedoria, ja que l'any passat va ajudar a crear 139 empreses.

Per commemorar el 125è aniversari, la Cambra ha organitzat un programa d'activitats que seran presidides pels reis d'Espanya. El logotip commemoratiu ha estat dissenyat per Albert Pedrosa, de l'Escola Municipal d'Art. Al març se li lliurarà el corresponent premi. Un dels actes més destacats és l'elaboració d'un llibre, a càrrec de les historiadores Anna Fernández i Lourdes Planes, que han reflectit el passat i el present de l'entitat. També s'ha fet un documental audiovisual en què es pot veure tota l'activitat que fa la Cambra. Una part d'aquest DVD estarà penjat a internet i els socis podran utilitzar-lo per promocionar les seves empreses a l'estranger. La intenció és presentar tant el llibre com el documental el 29 de juny, coincidint amb el dia d'aniversari de l'entitat. A més, la revista institucional serà monogràfica del 125è aniversari.

També es farà una missió inversa amb una cinquantena de companyies de cinc països: els Estats Units, l'Índia, Egipte, el Marroc i Turquia. Un centenar d'empreses de la demarcació participaran en aquesta cita, els dies 24, 25 i 26 de maig. Així mateix, es farà a Sant Cugat del Vallès una jornada en què participaran 160 emprenedors que han creat la seva empresa a través de la Cambra. S'hi organitzarà una fira en què exposaran la seva experiència i es faran reunions per intercanviar informació. La celebració es clourà amb una festa sopar. Galí va admetre que la derogació de les quotes camerals acordada per l'Estat els “obliga a ser més restrictius” amb el pressupost destinat a l'aniversari. Així, s'ha descartat fer una exposició itinerant pels municipis de la demarcació i activitats de formació, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.