Economia

tantxtant

Lleialtat institucional i bitllets de tren

La Constitució espanyola estableix el principi de la descentralització política i administrativa de l'Estat a partir del traspàs del poder de decisió sobre certes matèries a les comunitats autònomes. Al capteniment basat en el fet que les parts respectin els seus àmbits competencials respectius se l'anomena lleialtat institucional. La realitat quotidiana, però, és que l'Estat vulnera contínuament aquest principi, ja sigui elaborant normativa invasiva en matèries de competència exclusiva de la Generalitat, o mitjançant la concessió de subvencions directes a ajuntaments, associacions i empreses de Catalunya en matèries on l'Estat no té competència, o bé prenent decisions sense avís previ que tenen conseqüències pressupostàries adverses per a la Generalitat.

Un clar exemple d'aquesta manera d'actuar de l'Estat és la baixada d'un 5% del preu dels bitllets dels trens de rodalia, decidida unilateralment pel govern espanyol sense consultar ni informar prèviament la Generalitat, que té transferides les competències. La resposta del govern català ha estat impecable: ha fet saber a l'Estat que si no compensa el descens d'ingressos derivats d'aquesta mesura no s'abaixaran les tarifes de tren a Catalunya. Aquesta actitud de CiU contrasta amb el servilisme habitual del PSC, que exigia a la Generalitat que abaixés les tarifes encara que l'Estat no pagués el que li tocava. La postura de fermesa i dignitat de la Generalitat s'ha imposat i el govern espanyol ha hagut d'acceptar el pagament del cost de la baixada del preu dels bitllets de tren. En aquesta ocasió, s'ha evitat una nova presa de pèl de l'Estat a tots els catalans, tot i les pressions exercides en sentit contrari pel PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona
economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

barcelona
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona