Alerta a la petroquímica per la davallada d'un 25% en l'activitat el primer trimestre

La UGT avisa d'una situació «molt preocupant» perquè «l'onada està arribant», si bé l'AEQT destaca que «s'està resistint»

Fonts de l'AEQT expliquen que la producció va baixar d'un 25% en termes generals al primer trimestre, una xifra que, admeten, «és important». I encara gràcies que «l'exportació va salvar el mercat». L'associació matisa, tanmateix, que l'afectació no és homogènia, perquè «dins d'una mateixa empresa pot ser que una línia de producció vagi bé, i altres no». La davallada, així, s'ha notat sobretot en el sector dels plàstics, ja que «si serveixes la construcció i l'automoció, és lògic que algun efecte has de notar». Tot i això, l'ens es mostra confiat perquè de moment «es resisteix pel que fa a destrucció de llocs de treball i a frenar deslocalitzacions». A més, «no s'ha pres cap decisió de desinversió; totes les inversions previstes continuen endavant, tot i que és cert que s'està en un període de contenció, en què es miren d'eliminar despeses sumptuàries». Igualment, l'AEQT recorda que la situació s'aprofitarà per millorar aspectes com la formació. «En els propers anys s'han de canviar uns 300 llocs de treball en el sector, i ara s'han establert convenis amb la formació professional amb vista a fer possible aquest relleu generacional», expliquen.

En la mateixa línia, Josep Fèlix Ballesteros –que també ha ofert l'Ajuntament com a mitjancer en els conflictes oberts a BIC o Ercros– admetia ahir al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que «moltes empreses estan funcionant al ralentí, però cap ha anunciat directament cap tancament». «El complex petroquímic està patint com tothom la crisi, però més que tancar el que fa és reduir la producció, de manera important, perquè no hi ha demanda dels seus productes», constatava l'alcalde, que es congratulava perquè el sector «continua apostant per més inversions i per millorar els processos productius».

150 llocs perduts

Fonts de la UGT a Tarragona, entretant, elevaven ahir la caiguda de producció a la petroquímica fins al «30% de mitjana», en una tendència a la baixa que de fet es va iniciar ja després de l'estiu passat. «Per vacances de Nadal es va aturar alguna planta, però després això ha continuat», lamentaven. I és que la crisi a la construcció, l'automòbil o fins i tot el tèxtil –sectors que es proveeixen amb productes com ara cables, canonades, pintures, carrosseries, revestiments o teixits acrílics– també es fa notar al sector químic, i «l'onada va arribant». El sindicat, de fet, alerta que des de l'octubre ja s'han perdut uns 150 llocs de treball directes al sector –entre prejubilacions, extinció de contractes i baixes pactades–, a més d'un nombre indeterminat de llocs indirectes, ja que «moltes empreses estan prescindint de subcontractacions per assumir les feines elles mateixes». «La situació és molt preocupant, perquè les perspectives no són bones i això pot anar a més», conclouen. Per això avançaven que volen parlar amb l'AEQT «perquè les coses es negociïn amb els sindicats, i no es facin d'esquena als treballadors». «Serem seriosos i estem disposats a parlar de jubilacions o baixes temporals, però no acceptarem acomiadaments en empreses que fins ara han tingut beneficis», afirmen.

Ineos planteja una regulació a Vila-seca

Fonts de la UGT avançaven ahir que el grup químic anglès Ineos ABS ha plantejat una regulació a la planta de Vila-seca per la davallada en la demanda, que afectaria uns 55 treballadors dels vora 250 que té a la planta de Vila-seca, més d'una cinquena part. Fonts del grup no confirmaven ni desmentien ahir la notícia. Ineos, que fabrica plàstics per a l'automoció o els electrodomèstics, va adquirir la fàbrica fa tot just un parell d'anys a l'alemanya Lanxess, l'antiga divisió química de Bayer, que precisament hi acabava d'invertir 20 milions d'euros en millores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.