Economia

ECONOMIA

El polígon químic de Flix perd una altra empresa

El tancament de Kemira s'afegeix al degoteig d'eliminació de llocs de treball, que en els darrers 10 anys han quedat a menys de la meitat

Ercros té actualment una plantilla d'unes 200 persones

El polígon químic de Flix no ha aconseguit diversificar-se durant la darrera dècada. En aquesta àrea industrial del nord de la Ribera d'Ebre, no s'han produït acomiadaments massius com el de Lear al Baix Ebre, però el degoteig de pèrdua de llocs de treball fa més de vint anys que dura. I el darrer expedient que s'afegeix a la llista és el de Kemira, una fàbrica que produeix pastilles de clor per a la potabilització i sanejament d'aigua, que ha decidit que tancarà la planta de Flix a finals del 2012. “És una deslocalització dintre de Catalunya”, ha explicat el responsable de CCOO a la Ribera d'Ebre, Jaume Prunera.

Kemira té contractats catorze treballadors directament a la planta de Flix, i quatre més treballen en tasques de manteniment, però contractats, per una altra empresa. Uns llocs de treball que Flix perdrà, però no per la crisi econòmica sinó per una estratègia de l'empresa, que ha decidit traslladar la producció a Tarragona, al complex químic de Bayer. En aquest sentit, Kemira ha arribat a un acord d'associació estratègica amb Bayer Material Science, a través del qual comprarà l'àcid clorhídric –un subproducte de la producció de poliuretà de Bayer– per produir coagulants per al tractament d'aigües. “Hi haurà treballadors que podran marxar a la planta de Tarragona, però és una mala notícia per al polígon químic de Flix i per al poble”, ha manifestat Prunera. “Kemira i Bayer tenen una llarga història de cooperació, estem molt satisfets d'aquesta associació que reforça la nostra posició a l'oest i al sud d'Europa i ens assegura a llarg termini l'accés a l'àcid clorhídric”, ha assenyalat el president de Kemira, Harri Kerminen.

El tancament de Kemira implicarà que només Ercros mantingui l'activitat al polígon químic de Flix, on Inquide ja fa un any i mig que hi va cessar l'activitat. Segons el sindicat CCOO, el polígon químic de Flix ha perdut més de la meitat de la plantilla durant la darrera dècada. Una plantilla que superava els quatre-cents treballadors l'any 2000 i que actualment es limita a dues-centes persones. “Només ens queda Ercros”, ha lamentat Prunera, que veu complicat el futur d'aquesta planta més enllà de l'any 2012, quan s'acabarà d'aplicar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que sindicats i empresa van pactar el 2009.

LA XIFRA

1.508
treballadors
és el màxim de persones ocupades que ha tingut el complex químic de Flix, a la dècada dels 60.

Impuls al sector agroalimentari i turístic

La crisi del sector químic de la Ribera d'Ebre ha comportat la inclusió d'aquesta comarca al pla de dinamització comarcal de la Generalitat i al programa Treball a les set comarques del Servei d'Ocupació de Catalunya. En aquest sentit, s'ha dissenyat el programa Ribera d'Ebre Viva, que pretén impulsar el sector agroalimentari i el turístic. Una de les accions que s'emprendrà enguany és la redacció d'un estudi agroalimentari que analitzarà els problemes de comercialització del sector i la viabilitat d'una marca conjunta de productes locals. També es farà un estudi sobre la creació d'un producte turístic amb diversos actius. “Es faran propostes concretes i es posaran en marxa de manera immediata, cosa que suposarà la creació de llocs de treball”, ha explicat el conseller comarcal de l'àrea de dinamització econòmica de la Ribera d'Ebre i alcalde de Flix, Òscar Bosch. Una comissió formada per entitats de la comarca i pel Consell de la Ribera farà el seguiment de les actuacions d'aquest programa de promoció del sector agroalimentari i turístic, amb molt de potencial a la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.