Economia

Topada entre els sindicats i Treball sobre els convenis

Octavio Granado apressa els agents socials perquè arribin a un acord en la negociació col·lectiva com més aviat millor

Toxo i Méndez critiquen que el govern espanyol interfereixi en el pacte

La pau que regnava en les discretes converses per reformar la negociació col·lectiva va trencar-se ahir amb declaracions creuades entre el Ministeri de Treball, que va apressar els agents socials, i els sindicats, que consideren les presses del govern espanyol pures ingerències.

El secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va instar ahir sindicats i patronals a tancar la reforma de l'acord marc dels convenis com més aviat millor perquè “contribuiria a aclarir alguns dubtes” en relació amb els canvis normatius d'àmbit econòmic que du a terme el govern espanyol. Granado espera un acord abans del 24 de març, quan l'executiu de Zapatero ha de presentar les seves propostes per millorar la competitivitat davant del Consell Europeu, en el marc del pacte de l'euro.

Tot i que el secretari d'Estat va assegurar que no vol “afegir pressió” als agents socials, els sindicats no van trobar oportunes les seves declaracions. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va recordar que la negociació col·lectiva és cosa de dos, sindicats i patronals, i no hi ha dates límit: “El govern es deu haver posat a si mateix una data límit, però el govern no està a la taula de negociació”, va dir des de Guissona, on va visitar les instal·lacions de la Corporació Alimentària Guissona. El seu homòleg de la UGT, Cándido Méndez, també va reaccionar i va considerar que “no és desitjable, ni convenient” que “ni el govern ni ningú pretengui imposar limitacions des del punt de vista temporal”. Pel secretari general de la UGT, els terminis poden perjudicar la negociació més que beneficiar-la.

L'executiu espanyol va prorrogar el termini perquè CCOO, la UGT, la CEOE i Cepyme tanquin un acord, que en principi acabava aquesta setmana, davant les dificultats per a l'acord. Tot i això, els negociadors són optimistes i creuen que hi haurà una entesa amb “molt més potencial de millora de la competitivitat de l'economia que qualsevol altra reforma, com la laboral”, va assegurar Toxo.

LA FRASE

El govern s'haurà posat a si mateix una data límit, però no està a la taula de negociació
Ignacio Fernández Toxo
secretari general de CCOO

Salaris, productivitat i inflació

CCOO, la UGT, la CEOE i Cepyme han centrat les converses de la reforma de la negociació col·lectiva en la flexibilitat interna i en el desbloqueig dels convenis un cop esgotada la seva vigència. Fins i tot els sindicats accepten que no es pot eternitzar la renovació d'un conveni, i les patronals advoquen per un període transitori, després de caducar el conveni, per renovar-lo. En canvi, la ultraactivitat, que es mantinguin les condicions en el nou conveni, de moment és intocable pels representants dels treballadors.

El que s'ha exclòs de la taula són les clàusules de revisió salarial. Primer, per les dificultats d'arribar a un acord, i segon, perquè ja hi ha un acord, vigent fins al 2012, i que, per cert, no es fixa en la inflació, cosa que tant preocupa Angela Merkel. A més, el més difícil és vincular les alces salarials a la productivitat, tot i que l'actual legislació espanyola ja ho recull, com va recordar ahir Ignacio Fernández Toxo, que va dir que “Zapatero està una mica despistat, hauria d'assessorar-se millor”, després que el president espanyol demanés que s'alineïn salaris i productivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona

Arquia tindrà aviat la seva versió en banca digital

Barcelona
Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Sarroca de Lleida
agricultura

La sequera farà caure la collita de raïm a la meitat

barcelona
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona