Economia

PESCA

El grup Balfegó atura les exportacions de tonyina roja al mercat japonès

L'empresa de l'Ametlla de Mar redueix en un 40% la seua activitat com a conseqüència de la catàstrofe al Japó, però espera recuperar les vendes

El grup Balfegó de l'Ametlla de Mar no pot exportar tonyina roja al Japó des de divendres de la setmana passada pel terratrèmol i el tsunami que han colpejat el país, cosa que significa que la seua activitat s'ha reduït en un 40%. L'empresa envia setmanalment entre 30.000 i 35.000 quilos de tonyina roja al mercat japonès, un enviament que aquesta setmana no es produirà. “Dissabte vam poder contactar amb els nostres clients japonesos i no estan afectats pel tsunami, però tal com està el país és impossible moure la mercaderia”, va explicar el president del grup Balfegó, Pere Balfegó, que va recordar que l'espai aeri comercial està tancat al país nipó. Amb tot, els tonyinaires de l'Ametlla de Mar asseguren que la seua aposta per diversificar els mercats els ajudarà a superar aquesta davallada de vendes. “Fa un parell d'anys, un 95% de les exportacions les concentràvem al Japó”, va dir Balfegó. Actualment, el mercat japonès concentra un 45% de les vendes de l'empresa tonyinaire de l'Ametlla de Mar, que també exporta un 25% de la seua producció als Estats Units i un 15% a Europa, mentre que la resta de la quota de mercat la té al mercat estatal.

El Japó és un gran consumidor de tonyina roja i encara que les granges d'engreix d'aquest peix no s'han vist afectades per les conseqüències del terratrèmol, sí que ha quedat afectada la pesca salvatge de tonyina.“Hi ha molts pescadors que han perdut les barques”, va assenyalar Balfegó, que va recordar també que és just en aquesta època quan comença la pesqueria de tonyina roja al Pacífic.

Pel que fa a les vendes que no poden efectuar, el president de l'empresa de l'Ametlla de Mar va destacar que els exemplars de tonyina estan vius a les granges, on es poden mantenir sense problemes durant un parell de setmanes. Balfegó és l'única empresa catalana que pesca, engreixa i comercialitza tonyina roja. La flota tonyinaire de l'Ametlla de Mar té assignada per la propera campanya pesquera una quota de 673 tones de tonyina.

LA XIFRA

35.000
quilos
de tonyina roja s'envien setmanalment des de l'Ametlla de Mar fins a París, i d'allà fins al Japó en avió.

Promoció de la tonyina

La Diputació de Tarragona ha inclòs la tonyina roja entre els productes locals de qualitat que promociona. I en aquest sentit, el president de la Diputació, Josep Poblet, i el de l'Organisme Autònom de Desenvolupament Local, Joan Josep Malràs, van presentar ahir a la llotja vella de l'Ametlla de Mar un opuscle monogràfic dedicat a la tonyina roja, que ha editat amb la col·laboració del grup Balfegó. “En disset o divuit dies es genera l'activitat econòmica de tot un any”, va dir Poblet en referència que les captures de tonyina roja es concentren en pocs dies. Després es porten a les granges d'engreix situades a la costa de l'Ametlla de Mar. A més de les característiques i la història de la tonyina, la publicació inclou receptes de restaurants de l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats
Informació especial

Ensopegar amb la mateixa pedra

Advocada del despatx Lleal Tulsà Assessors
Unió Europea

L’economia europea creix una dècima per sota del previst

tecnologia

El cap de Telegram diu que l’acusen de “delictes comesos per tercers”

barcelona
Economia

Aval del BCE a l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

barcelona

JARC estima pèrdues de fins al 90% a la vinya de la Terra Alta per la sequera

gandesa