Focus

“La situació a la hisenda municipal és crítica”

Final de 2008: l'Ajuntament de Santa Susanna té un deute financer de 9,5 milions d'euros, 3.046 euros per càpita. Final de 2009: és el segon Ajuntament català amb deute per càpita més elevat: 3.314 euros, amb un total de 10.770.000. “Ha estat un mandat de moltes pujades i baixades, de moments molt difícils i amb una situació crítica a la hisenda municipal”, explicava Josep Monreal en una entrevista a El Punt després d'anunciar la seva decisió de no tornar-se a presentar després de vint anys a l'Ajuntament, els últims quatre d'alcalde.

Una situació que viuran durant molts anys els que el succeeixin. Per a aquest any, l'Ajuntament de Santa Susanna es va veure obligat a ampliar fins a l'any 2020 l'aplicació del pla de sanejament imposat el 2007, per intentar eixugar un deute de 7.761.476 euros provocat per un seguit d'inversions en estructures fetes en mandats anteriors que o bé han estat deficitàries o bé es van tirar endavant sense haver-ne resolt el finançament, als quals s'afegeix la càrrega financera, que ja puja a 12 milions d'euros. L'objectiu és eixugar els deutes en aquests deu anys i fer-ho amb recursos propis, perquè fa temps que es va superar el nivell màxim d'endeutament.

La salvació comporta la venda d'una parcel·la municipal a una empresa hotelera, ja que si l'operació fructifica amb ella es podria pagar la càrrega financera anual, que representa pagar als bancs 1,1 milions d'euros anuals d'un pressupost que per al 2011 és de poc més de 7 milions. Pressupostos que preveuen una reducció de la despesa corrent que en la partida de personal és del 10%. Un altre front és el de les empreses proveïdores que acumulen un deute important i amb les quals es firmen convenis per renegociar el pagament fraccionat. Entre els que fan cua per cobrar hi ha la Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans de l'Alt Maresme, a la qual es devia a final de l'any passat uns 300.000 euros.

Monreal reconeix que el municipi no podrà tirar endavant “fins d'aquí a uns quants anys” cap projecte urbanístic que no tingui el finançament assegurat. Tot i admetre que se sent responsable en part de l'estat de les finances actuals de l'Ajuntament –“perquè també hi era en anteriors mandats, encara que no com a alcalde”–, considera que la gestió feta pel seu antecessor, Joan Campolier, no va ser l'encertada, “perquè es va tirar endavant sense disposar dels diners necessaris”. Una actuació sense cobertura financera que va dur l'Ajuntament a demanar el novembre de 2010 un crèdit de 927.000 euros per poder pagar a les empreses adjudicatàries de la construcció del camp de futbol, la passera per sobre la carretera N-II i de la creació del pla de dinamització turística.

Monreal va prendre possessió del càrrec el desembre del 2006 després de la dimissió de Campolier, forçada per l'Audiència de Barcelona en compliment de la condemna de quatre anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació comès el 1997.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.