Anuncien el tancament d'Inquide, una planta química satèl·lit d'Ercros a Flix
L'anunci va agafar ahir de sorpresa els 33 treballadors, i s'ajunta al de l'expedient a Manuel Vilaseca
L'empresa química Inquide Flix, amb oficines a Barcelona però que pertany al grup Aqualia, es dedica a la fabricació i distribució d'àcid triclor isocianúric, un clor en gra que es consumeix sobretot en la desinfecció d'aigua de piscines, però també en alguns detergents. Fonts dels treballadors reconeixien que l'anunci, ahir mateix, els ha «agafat de sorpresa a tots», i asseguraven que encara no saben si els recol·locaran a l'Aragó o els extingiran els contractes. «Ara s'entrarà en negociacions», indicaven. En tot cas, tot i que estan ubicats dins del mateix complex, negaven que tingués res a veure amb la crisi d'Ercros, ja que no en són pas proveïdors, sinó al contrari: Inquide li compra les primeres matèries. Sigui com sigui, fonts sindicals alertaven que, a banda dels llocs de treball perduts, el tancament pot suposar un altre «impacte directe» sobre Ercros, ja que «possiblement Inquide li suportava part dels costos estructurals de la fàbrica».
Les mateixes fonts reflexionaven, d'una banda, sobre el nou cop que el tancament serà per a la indústria de la Ribera d'Ebre, on hi ha expedients de regulació en marxa a diverses empreses. I d'altra banda, alertaven que totes les empreses del sector petroquímic del Camp i l'Ebre «estan fent estudis de valoració de costos, ja que els delegats en reben informació mensual, i no es pot descartar que en el futur hi hagi més anuncis de mesures semblants d'altres empreses».
Problemes a la Vilaseca
Aquesta empresa química fabricant de colorants i situada al polígon Els Aubals de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) també ha presentat un expedient temporal per a sis mesos que afecta tota la plantilla de l'empresa. Un total de 46 treballadors –38 a Móra i 8 a les oficines de Barcelona– veuran reduïda la seva jornada de treball a la meitat i, en conseqüència, també el seu salari. L'empresa, que va presentar l'ERO a inspecció de treball el 8 de maig passat, no preveu l'acomiadament de cap treballador.
No és el primer cop que Vilaseca SA té la necessitat de presentar un expedient de regulació. A finals dels anys 90, l'empresa va presentar un ERO que, sumat a jubilacions anticipades, va arribar a reduir la seva plantilla a més de la meitat.
CCOO alerta del perill en el teixit industrial de Tarragona
j. mEls secretaris generals dels Sindicats d'Indústria de CCOO a Catalunya i Tarragona van manifestar ahir a la tarda la seva preocupació per les afectacions massives dels processos de suspensió de contractes en algunes empreses del sector metal·lúrgic i de muntatge i manteniment del Camp. En el sector de l'automoció trobem les empreses Frape Behr, Lear, Ytec Europa i Indústries Teixidó, que han presentat ERO de suspensió temporal de contractes; i el cas de les plantilles a BIC Graphic i BIC Iberia, que preveuen l'acomiadament de 99 treballadors. A més s'ha de sumar el cas de Cegelec a Perafort, que està negociant els salaris dels seus treballadors. 23.000 catalans es troben afectats per aquests ERO en el teixit industrial.