Economia

Ramaderia

Races autòctones

L'objectiu del conveni que han signat la Diputació i el sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya és fer augmentar la població de races autòctones gironines que s'han vist reduïdes durant els últims anys

Per donar perpetuïtat a les races autòctones es crea un centre a les Planes d'Hostoles

Augmentar la població de les races autòctones gironines que s'ha vist reduïda en els últims anys i recuperar espècies desaparegudes a la demarcació és un objectiu del conveni que acaben de signar la Diputació de Girona i el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. Es tracta de races com l'ovella ripollesa, l'oca empordanesa (a les comarques gironines només n'hi ha cap a 50 parelles), la gallina nana flor d'ametller (una au petita, vigorosa i imprescindible per covar els ous d'altres races) o la cabra pirinenca, ja que pràcticament no n'hi ha cap exemplar a les comarques gironines.

De fet, el conveni ja es va signar per primera vegada el 2008. En aquest primer projecte, però, la funció més important va ser la difusió “i explicar la seva importància i rellevància en el nostre territori, ja que a causa de l'adaptació d'aquestes races al clima i a les malalties, fan una feina cabdal per mantenir el territori i permetre la fixació rural”. “Una de les feines més importants va ser inventariar aquestes races per conèixer en quin estat de perill d'extinció es troben”, va explicar el tècnic i membre de JARC, Jack Massachs. Després hi va haver la feina de difondre la qualitat dels productes, les possibilitats de comercialització per la venda directa al consumidor. Durant els darrers anys “s'ha fet una feina molt important per la cerca de pagesos i neorurals disposats a adoptar aquests animals per crear petits centres de multiplicació i recuperació”. Van trobar 30 cases que hi estaven disposades i van acollir un total de 28 oques de l'Empordà que, en casos, s'han utilitzat per a la neteja de feixes, 182 gallines empordaneses, 133 gallines nana flor d'ametller i 15 ovelles Ripolleses que principalment s'han utilitzat per la neteja de prats i de sotabosc.

A causa de la dificultat de recuperar la gallina empordanesa, ja que no hi ha prou espècies i la majoria “van a parar a altres explotacions de l'Estat espanyol”, s'ha creat un centre de reproducció de gallina empordanesa aperdiuada a Juià, exclusivament perquè donin pollets.

La idea d'aquest conveni és fer augmentar la població de races amb interès forestal o agroalimentari i un dels procediments per a la recuperació d'aquestes races és “la cessió d'exemplars, sigui a particulars, ramaders o entitats, per tal d'aconseguir que es reprodueixin”.

Un dels projectes per donar perpetuïtat a les races autòctones és crear un centre de recuperació de races gironines a les Planes d'Hostoles, un espai que es convertirà en escola de naturalesa perquè visitin turistes i escoles. El centre, que ja es dedica al turisme rural, acollirà totes les races autòctones de la demarcació.

Les races autòctones, com que són explotades principalment en règim extensiu, són la base ideal per a l'establiment i preservació de sistemes sostenibles de producció ramadera. És el cas de la neteja del sotabosc i la prevenció d'incendis forestals, com actuacions principals. Per això, enguany s'engegarà un projecte de neteja amb cavalls autòctons fent servir les eines d'arrossegament d'abans, en què també es preveuen jornades de formació per ensinistrar-los i poder difondre la neteja de tir com un mètode molt més sostenible que la mecànica.

Comercialització directa

Fa dos anys un ramader de Campdevànol va decidir comercialitzar una vedella bruna dels Pirineus. Segons Massachs, l'experiència va anar tant bé que l'any passat va repetir amb tres vedelles. “En lloc de vendre la vedella directament en viu, va subcontractar el sacrifici de l'animal i el desfet i els va vendre al detall amb lots de 5 quilos”, va explicar. Això demostra, segons Massachs, que amb aquestes races s'hi pot obtenir un valor afegit.

L'ovella ripollesa

El 2010 hi havia 25 ramats gironins registrats d'ovella Ripollesa. El cens oficial gironí és de 8.570 reproductores. Majoritàriament es troba a les comarques nord-orientals de Catalunya. És de proporcions allargades, amb una grandària mitjana i una pigmentació molt característica al cap i a les extremitats.

L'oca empordanesa era una espècie molt habitual a Girona i a Barcelona, i ara com ara es poden trobar en diverses comarques i en altres comunitats. A Catalunya, l'any passat hi havia cap a 170 parelles censades i a Girona unes 50.

Actualment la gallina empordanesa es troba per tot l'Estat, tot i que un 50% està a Catalunya. Es tracta d'una raça antiga molt rústega, lleugera i amb una posta baixa, de cap a 180 ous l'any. N'hi ha 4 varietats: la roja, la blanca, la rossa i la blanquinosa. El 2008 el cens era de 300 exemplars a la demarcació.

La gallina nana flor d'ametller, és comuna a tot Catalunya, amb més freqüència al sud. És una au petita, rústega, vigorosa, elegant i amb un temperament molt viu. Presenta diverses coloracions.

És difícil conèixer el nombre d'exemplars de cabra pirinenca a les comarques gironines. Antigament poblava els Pirineus i actualment, algunes valls aragoneses.

Pel que fa al cavall pirinenc català, que té associació pròpia, té una gran adaptació al terreny.

25
ramats gironins
d'ovella ripollesa són els que el 2010 estaven censats a les comarques gironines. El cens oficial era de 8.570 reproductores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.