ELS TORMS
Olicatessen, escollit millor oli ecològic de l'Estat espanyol
Molí dels Torms, que comercialitza la marca d'oli d'oliva extra verge Olicatessen, ha guanyat el primer premi al millor oli d'oli ecològic de l'Estat espanyol. El guardó és concedit pel Ministeri de Medi Rural. És el concurs més prestigiós a nivell estatal i té una àmplia repercussió internacional, per la qual cosa hi participen centenars d'empreses del sector. Olicatessen és la única empresa catalana guanyadora al certamen d'enguany, tot i que l'oli de la Finca La Boella ha quedat finalista en la categoria d'olis afruitats madurs.
És el tercer cop que Olicatessen es presentava a l'avaluació del panell de tast del Ministeri, i al final, se n'ha sortit. Venanci Guiu, un dels propietaris, ha afirmat: “És un reconeixement al clima i la terra de les Garrigues, que fan possibles olis d'aquesta qualitat”. Molí dels Torms és propietat de dues famílies que, el 2005, van decidir fer una producció exclusivament ecològica, que en un 80% s'exporta. Entre els mercats preferents hi ha Canadà, Estats Units, Mèxic, Alemanya i Àustria. Enguany, han obert el mercat irlandès. Produeixen 20.000 quilos d'oli anuals i, gràcies al premi segurament tindran assegurada la venda de la propera campanya: “És una bogeria perquè no paren d'arribar noves comandes”.
L'oli premiat és un cupatge de la varietat arbequina amb una mica de verdal i arbre blanc de la campanya 2010/2011. Segons la nota del panell del ministeri és “molt equilibrat, amb una entrada dolça i lleugerament amarg després”. S'hi poden trobar notes d'oliva verda, herba i poma madura.