Empreses

La internacionalització ajuda Sistel a créixer un 30%

El fabricant de sistemes electrònics industrials està aprofitant els fruits de l'obertura de la planta de Bangalore, a l'Índia. En dos anys, vol exportar el 60% de la producció

L'empresa ha aprofitat la inversió a l'Índia per poder créixer a Castellar
Mostra la seva competitivitat en camps tan exigents com ara l'electromedicina

Facturació

25 M€

Treballadors

80

Any de fundació

1982


És clar, ara que veiem que la intensitat de la crisi no defalleix, que el creixement de les empreses passa per explotar a fons les oportunitats del mercat global, talment com ha fet el grup Sistel, de Castellar del Vallès, dedicat al disseny i la fabricació de sistemes electrònics industrials.

El president d'aquesta empresa familiar, Jordi Batet, pot projectar, amb plena satisfacció, un volum de negoci per a enguany de 25 milions d'euros, que suposa un creixement del 30% respecte de l'any anterior. Atribueix la bona trajectòria a “les inversions realitzades just abans que fos un fet innegable la crisi, i que es van traduir en internacionalitzar l'empresa, tant des del vessant comercial com de la manufactura”. De fet, tota l'estratègia de futur de l'empresa de Castellar va en la direcció de potenciar els canals comercials oberts o que s'estan obrint als mercats exteriors.

D'una banda, l'empresa de Castellar, afiliada al Centre Metal·lúrgic de Sabadell, ha aconseguit que un 30% del seu negoci es realitzi en els mercats exteriors en què opera. I això és degut, en bona part, a la contribució d'Indic Electronics, firma que va iniciar la seva activitat el 2007 a Bangalore (Índia) i on Sistel, en què hi participa amb un 33%, ha traslladat l'activitat que requereix més mà d'obra i que “aquí suposaria un cost potser excessiu”. Bangalore també és bona base per obrir canals comercials en mercats veïns. A més a més, cal afegir Verticall, la delegació establerta a Xile des de la qual es treballen les oportunitats de negoci que puguin aparèixer en el mercat de l'elevació de Llatinoamèrica, especialment en mercats actualment tan atractius com ara el Brasil. També s'ha pensat, a mitjà termini, arribar a obrir una oficina als Estats Units, mercat molt engrescador tot i les dificultats per entrar-hi.

Batet destaca l'aportació que ha generat l'empresa índia: “Gràcies a la inversió que ha suposat Indic Electronics, podem créixer a Castellar amb una nova línia de fabricació de targetes electròniques”. La nova línia, que ha suposat un esforç d'1,2 milions d'euros, opera des de fa quinze dies.

TRES BRANQUES.

Actualment, el grup Sistel es compon essencialment de tres branques: Digi Proces, proveïdor d'EMS (serveis de producció electrònica), que ofereix solucions completes als clients; 6TL Engineering, especialment dedicada a l'enginyeria de test automàtic i amb una bona presència als mercats del centre d'Europa i de l'àrea escandinava, i Smartlift, orientada a solucions de programari i components per al mercat de l'ascensor. En el negoci del grup, Digi Proces i Smartlift tenen un pes semblant, del 42%, mentre que la més jove, 6TL, que va iniciar la seva activitat el 2007, representa un 16% de la facturació però amb sòlides perspectives de tenir molta incidència en el futur del grup. De fet, Batet informa: “A partir de la nostra base a Bangalore, aviat atacarem el mercat de l'Índia amb els sistemes de test de 6TL”. Val a dir que hi ha una total sinergia entre les empreses, de manera que les unes treballen per a les altres tot i ser independents.

Jordi Batet insisteix en la importància de situar el futur de l'empresa en els mercats exteriors: “Espanya ha estat, i és, un mercat important, però és evident que decreix a causa d'aquesta crisi persistent, i ho hem vist amb Smartlift, que ha patit molt el daltabaix que ha sofert el mercat de la construcció”. Per aquest motiu, manifesta: “Hem d'enfocar tota l'estratègia cap als mercats exteriors”.

MÉS ENGINYERS.

És clar que per tenir una bona sortida al mercat exterior és evident que cal diferenciar-se i ser vist pels potencials clients com una empresa innovadora. La direcció del grup ha posat una cura especial a donar estímuls renovats al seu departament d'R+D, que en poc temps ha vist com els seus efectius augmentaven de vuit a catorze enginyers. Es tracta “d'introduir més i més tecnologia, i a preus competitius, als mercats internacionals”. Val a dir que el fet de competir en el mercat global fa que les firmes del grup Sistel s'hagin de comparar, en camps tan exigents com ara l'enginyeria de test de qualitat, amb empreses de més dimensions. Com diu Jordi Batet, “per ser una empresa de mentalitat global, has de poder mesurar-te amb competidors exigents”.

Una altra virtut que cal tenir molt en compte, per a pimes com les que componen el grup Sistel, és l'agilitat. “Si 6TL ha estat la firma que més mercat ha obert, en disputa amb grans grups, ha estat fent valdre l'agilitat per prendre decisions abans que ningú”. També hauríem de fer referència a la versatilitat, qualitat més visible en Digi Proces, que té clients de camps tan variats com ara l'electromedicina, les màquines de joc i l'automoció, qualsevol àmbit en què calgui el control electrònic. Sobre els camps com ara l'electromedicina, declara: “És on millor podem mostrar un avantatge competitiu, ja que és difícil que es puguin muntar enginyeries més competents en els països de la deslocalització”, explica el president del grup, que no s'està de fer un auguri: “El fenomen de la deslocalització a la Xina es desinflarà aviat, per la dificultat cada vegada més clara d'assolir uns nivells òptims de qualitat i la inseguretat jurídica que hi ha, cosa que no passa, per exemple, a l'Índia, on han heretat el marc jurídic britànic”.

Sobre sectors que en els darrers anys han anat de baixa, com és ara l'automoció, diu: “Si bé és cert que les empreses del sector tanquen algunes factories, en potencien d'altres, i ens segueixen demanant els serveis d'enginyeria”.

El grup Sistel creix sense perdre el seu caràcter marcadament familiar: sota la presidència de Jordi Batet, hi ha els seus fills Jordi, al capdavant de Digi Proces; David, a 6TL, i Gemma, a Smartlift.

L'empresa disposa actualment d'una superfície de 5.200 m² a Castellar del Vallès, als quals cal afegir els 1.600 que té a Sabadell, on hi ha un laboratori. La seva plantilla, de 80 persones, s'amplia amb 200 empleats més que treballen a Indic Electronics, a Bangalore.
història

Anar fent salts tecnològics des del 1982

Fundada el 3 de setembre de 1982 per Jordi Batet i Agustí Ríos, Sistel va començar a caminar en un taller de 120 m² de Sabadell, compaginant la fabricació d'electrònica per a la indústria local amb la distribució d'accionaments electrònics. El 1989 va iniciar la seva activitat a Castellar Digi Proces, per fabricar productes propis i treballar per a tercers. El 1992 va sortir al mercat la marca de tecnologia per a ascensors Smartlift, que aviat va esdevenir una referència arreu. Es va iniciar aleshores la internacionalització, amb l'obertura de la delegació xilena, Verticall, primer, i d'Indic Electronics a l'Índia, el 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona