JOSEP CASAS I BEDÓS

PRESIDENT DEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL

«Ja no som la ‘Manchester catalana', però som cent agremiats»

Com veu el futur?
–«Fa 450 anys que lluitem pel tèxtil i el defensem, però encara tenim forces. Hem superat guerres civils, mundials, crisis, però tenim confiança en el futur. Hi ha ganes de continuar 450 anys més.»
–Sobreviuen pocs gremis tan antics, i encara menys en el sector tèxtil.
–«A més de la tenacitat, l'esforç i l'amor a l'ofici, hem estat capaços d'adaptar-nos i sobreposar-nos als canvis. El sector tèxtil du la innovació a dins, perquè cada temporada toca innovar: fer un mostrari d'hivern i un d'estiu. La nostra indústria és un actiu fonamental per al país; ens fa ser una economia de primer nivell.»
–Però ara, més que del vestit, viuen de les altres aplicacions dels teixits.
–«Sí, hi ha vida més enllà de la moda. Moltes empreses s'han especialitzat en teixits de molt alta qualitat o en altres productes de valor afegit. N'hi ha que s'han centrat en els entapissats per a l'automòbil; d'altres, en teixits tècnics –impermeables, tèrmics...–, i n'hi ha que desenvolupen teixits per a la construcció.»
–Sabadell continua sent la punta de llança del tèxtil?
–«Sí, encara. Hem superat l'antic monopoli econòmic del tèxtil, com passava en els temps de la Manchester catalana, però encara som un centenar d'empreses agremiades. La diversificació ha estat positiva.»
–També lideren la patronal estatal.
–«Presidim la federació llanera i el Consell Intertèxtil estatals. Des d'aquests àmbits impulsem programes de promoció i missions comercials a l'estranger.»
–Els cal més suport dels governs?
–«Corbacho ha estat receptiu. Anem a l'una amb els sindicats per reconvertir l'actual pla d'ajuts i suport al sector, que es prorroga des de fa anys. La situació ha canviat; necessitem noves línies d'ajuts i crèdits.»
–Està orgullós del llibre dels 450 anys?
–«Molt. Per primer cop s'explica sencera tota la nostra història. Què som avui des dels orígens. La gent del sector el rebrà amb satisfacció.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.