Economia

PESCA

Els tonyinaires de l'Ametlla recuperen les vendes al mercat japonès

El grup Balfegó torna a enviar 17.000 quilos de tonyina roja al país nipó setmanalment

El 16 de maig començarà la campanya pesquera

Els tonyinaires de l'Ametlla de Mar han recuperat totalment la seua activitat comercial. Una activitat que es va interrompre fa poc més d'un mes pel terratrèmol i el tsunami que van sacsejar el Japó, el principal comprador de les tonyines que s'engreixen a les granges de la costa de l'Ametlla de Mar. Tot i que el país nipó continua lluitant contra la catàstrofe nuclear, la reobertura de l'espai aeri comercial ha permès al grup Balfegó reprendre les exportacions. “La setmana passada vam poder fer arribar les tonyines als nostres clients japonesos, que són a la part sud del país i que no han estat afectats pel tsunami”, ha explicat el president del grup Balfegó, Pere Balfegó.

L'empresa de l'Ametlla de Mar envia setmanalment uns 17.000 quilos de tonyina al mercat japonès, cosa que representa un 45% del total de les seues vendes. “Hem aguantat unes setmanes més les tonyines a les nostres granges i ara recuperem la normalitat”, ha dit Balfegó. De fet, l'empresa tonyinaire fa anys que treballa per diversificar la seua cartera de clients i no dependre tant del consum japonès. A més d'un gran consumidor, el Japó també té granges d'engreix de tonyina i disposava d'una important flota pesquera de tonyina salvatge. “Moltes embarcacions van ser destrossades pel tsunami”, ha explicat Balfegó, de manera que s'incrementarà el consum de tonyina roja engreixada en granges. El grup Balfegó també exporta tonyina roja als Estats Units (un 25% del total) i a Europa (un 15%), mentre que la resta de la producció la distribueix al mercat estatal.

Menys quota pesquera

Just d'aquí a un mes les sis embarcacions de la flota d'encerclament catalana de tonyina roja sortiran a pescar al Mediterrani. L'organisme internacional ICCAT només autoritza la pesca durant un mes (fins al 15 de juny).“Enguany tenim una quota d'un 4% menys”, ha lamentat Balfegó, que assegura que s'han vist tonyines pel Mediterrani. “El pla de recuperació funciona i no és cert que s'estigui acabant el recurs”, ha assegurat el president de l'empresa tonyinaire. Pel que fa a la quota pesquera que tenen assignada les embarcacions del port de l'Ametlla de Mar, és de 673 tones.

LA FRASE

S'han vist tonyines al Mediterrani, un símptoma que el pla de recuperació funciona
Pere Balfegó
president del grup balfegó de l'ametlla de mar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.