Economia

L'ajust pot continuar

En vespres de Setmana Santa, ens assalten els dubtes sobre el futur més immediat dels actius de risc europeus. Els diferencials del deute sobirà dels perifèrics europeus s'han anat estrenyent fins a mínims no vistos des del novembre de l'any passat, propers als 170 punts bàsics en el cas de l'Estat espanyol, la qual cosa fa que el deute sigui més sensible en relació amb dificultats inesperades.

A favor del risc d'ampliació de les primes, hi ha la forta baixa experimentada pel diferencial de la rendibilitat del deute espanyol en relació amb l'alemany recentment, cosa que seria un factor en contra de la continuïtat d'aquest moviment. El nostre objectiu en el bo a deu anys és de 160 punts per al desembre d'aquest exercici, molt a prop dels 173 punts actuals. A més, des del punt de vista perifèric europeu, augmenten les veus que subratllen el risc d'una reestructuració del deute grec (govern alemany, S&P, BCE, etc.), cosa que en tot cas el mercat ja descompta gairebé com a segur.

Això, a més de la persistència d'incerteses fiscals i bancàries, recorda que encara no es pot descartar la possibilitat de més episodis de contagi. En definitiva, el problema per als perifèrics i per a l'Estat espanyol no està solucionat; són assumptes que han vingut per quedar-se entre nosaltres durant un temps i que requereixen una visió clara de les autoritats polítiques: cal continuar promovent reformes, el treball no està fet.

I tot això, a més a més de la deterioració addicional de les expectatives respecte al Japó després de la rèplica del terratrèmol del 7 d'abril i de la possibilitat que el cru es mantingui en nivells elevats –l'impacte hauria de ser més intens als països menys eficients des d'un punt de vista energètic, com és el cas de l'Estat espanyol– acreix els dubtes a curt termini. Finalment, la cirera del pastís és l'inici del període de publicació de resultats del primer trimestre ja que, tot i que les previsions de les empreses no són negatives, la comparativa és exigent, com ja s'està veient.

La campanya de resultats ha començat oficialment als Estats Units. Els analistes esperen un augment en els ingressos per a aquest trimestre del 7,7%, lleugerament per sota del registrat en trimestres anteriors, però una taxa coherent amb el creixement econòmic mostrat per l'economia nord-americana. Aquesta setmana hem conegut els del gegant de l'alumini Alcoa, els del banc JP Morgan i els de la tecnològica Google, amb un to mixt.

Els resultats d'Alcoa van decebre en els ingressos, els de JP Morgan van aconseguir batre les expectatives de consens, i els de Google també van decebre. A Europa, hem conegut les vendes de Danone a l'Estat francès i els resultats de Bankinter a l'Estat espanyol, tots dos superant les expectatives del mercat. La campanya de resultats del primer trimestre s'accelera i a la setmana entrant coneixerem els resultats de Citigroup, IBM, Intel, Goldman Sachs i Apple, entre d'altres.

En conjunt, tenint en compte que durant la setmana que ve hi ha menys dies de mercat a més de les incerteses esmentades, hi hauria d'haver alces puntuals en les primes de risc i realitzacions de beneficis. Mantenim la nostra preferència per Europa en relació amb els Estats Units i l'Estat espanyol, i en aquesta línia recomanem rebaixar el risc en les carteres, com vam fer més dràsticament al febrer. Baixaríem l'exposició en bancs (concentrem les nostres apostes en BNP, Santander i Société Générale), en assegurances (després de la gran evolució d'AXA) i en industrials cícliques, i la pujaríem en defensives d'alimentació (Danone i Inbev) i de materials bàsics (Air Liquidi). La presentació d'expectatives de Telefónica fins al 2013 va ser, d'acord amb l'esperat, poc sorprenent, per això no esperem reaccions gaire negatives en el valor, però que tampoc no serveixin de catalitzador. Després de la presentació de concessions de la constructora OHL, reforcem la nostra aposta pel valor i hem millorat la nostra opinió en Técnicas Reunides, valor que tindríem en la cartera.

Nicolás Fernández és director d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.