Concentracions
El descontentament s'estén
Acampada amenaçada
La concentració de la plaça Catalunya guanya en organització mentre espera la decisió de la Junta Electoral Central
Milers de madrilenys desafien la prohibició i tornen a reunir-se a la Puerta del Sol
L'acampada que des de dilluns a la nit s'ha instal·lat a la plaça de Catalunya de Barcelona ha guanyat en organització. En una haima de Democràcia Real Ja! s'informava ahir que aquest és un moviment apolític i asindical i se subratllava que “no promou l'abstenció ni el vot nul”. També han arribat fins a la cèntrica plaça representants de l'organització Habitatge Digne, que recorden que “la Constitució recull el dret a un habitatge digne que no es compleix”. Debats, xerrades informatives, intercanvi d'idees, recollides de signatures de suport... la concentració de Barcelona va esdevenir ahir quelcom més que una concentració de protesta. “Aquest matí he treballat i ara m'he acostat fins aquí per donar un cop de mà”, sostenia un jove entre la sorpresa de nombrosos turistes que s'interessaven per la concentració. Joves, però també jubilats, treballadors en general i curiosos, bastants curiosos, s'han afegit al col·lectiu i s'han instal·lat a la plaça Catalunya. Els seus plans són estar-s'hi fins diumenge que ve, quan se celebren les eleccions municipals, encara que aquests podrien variar forçosament depenent de la decisió que la Junta Central Electoral prengui avui.
A la resta de capitals catalanes també s'ha estès el moviment Democràcia Real Ja!. A Tarragona dimarts a la nit va tenir lloc una concentració, que no acampada, que va aplegar una vintena de persones, dins d'una sèrie d'actes que es repetiran fins divendres, quan s'ha previst que se celebri una assemblea. A Lleida ahir a partir de les vuit del vespre unes dues-centes persones es van reunir amb intenció d'acampar a la plaça Ricard Viñes, mentre que a Girona a través de les xarxes socials s'ha convocat una concentració a la plaça del Vi amb l'objectiu d'organitzar una acampada de cara al cap de setmana.
Protesta a la capital de l'Estat
Mentrestant, a Madrid l'acampada a la Puerta del Sol ha anat prenent força i durant el dia d'ahir gairebé tres-centes persones van decidir quedar-se de manera indefinida en aquest emblemàtic indret de la capital de l'Estat. A la tarda, però, van estar acompanyats per milers de ciutadans que a partir de les set tornaven a omplir de gom a gom la plaça desafiant la prohibició de la Junta Electoral de Madrid i les alertes de la policia, que recordava als manifestants que estaven participant en un acte il·legal. Però era tal l'aglomeració de gent que resultava impensable una intervenció policial per desallotjar-los. El moviment, sorgit arran de la manifestació del 15-M, ha derivat de manera paral·lela en una protesta permanent. Durant el dia, els rebels de la Puerta del Sol són majoritàriament joves estudiants, però a totes hores es van acostant a la plaça centenars de persones de totes les edats i procedències que volen conèixer el perquè de la protesta. Des de jubilats, turistes, treballadors de la zona, executius fins a immigrants que declaren estar “sense feina ni futur”.
El més curiós, però, no és el que es cou a les assemblees, sinó les tertúlies que s'organitzen entre els acampats i els vianants. Tot és objecte d'anàlisi i discussió en aquestes converses improvisades que, si no ho impedeix la policia, tenen intenció de perllongar-se més enllà del 22-M. De fet, l'únic denominador comú de tots ells és la seva indignació cap a la classe política.
El govern pregunta a la junta electoral si ha de buidar la plaça
RedaccióEl govern de la Generalitat acatarà la decisió que prengui avui la junta electoral de Barcelona sobre els acampats a la plaça de Catalunya. El Departament d'Interior va consultar a la junta si ha de desallotjar els manifestants dissabte, que és jornada de reflexió, perquè es vulnera la llei electoral. Si aquest fos el cas de la protesta barcelonina, la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, va assegurar que els Mossos d'Esquadra actuaran “amb contundència” i “rapidesa”. Ortega va expressar el “respecte” per les reivindicacions dels indignats, però va dir que “la manera més efectiva de protestar és amb els vots”.
En el cas d'una eventual actuació policial, actuarien de manera coordinada, primer, la Guàrdia Urbana i, després, els Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va avisar que “no es pot permetre” que hi hagi acampades al centre de la ciutat “sense cap limitació”.
Dit això, el també candidat del PSC a la reelecció va al·legar que comparteix “la indignació” dels manifestants. L'acampada ha agafat a contrapeu els partits catalans, que ahir van haver de pronunciar-se sobre la protesta. Cap d'ells s'hi va oposar. L'alcaldable de CiU, Xavier Trias, va assenyalar que els polítics “s'equivocarien” si no escoltessin les reivindicacions dels acampats. El candidat de la federació va constatar que “hi ha un clam de gent” que vol “modernitzar el sistema” i establir noves maneres de “representativitat”. Per Trias, és poc realista que la protesta es mantingui “fins que el sistema canviï” i va advocar perquè hi hagi un “desallotjament pactat”.
La presidenta catalana del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va dir que respecta i entén la protesta. Pel que fa a les crítiques contra la classe política, va respondre: “No tots som iguals”. Unitat per Barcelona va comunicar als indignats que no farà demà el seu tancament a la plaça de Catalunya com estava previst per no entorpir la protesta. El candidat de la coalició, Jordi Portabella, la considera “justa”. L'alcaldable d'ICV, Ricard Gomà, va reconèixer que se sent “apel·lat” pel “col·lectiu” que expressa el seu rebuig a la plaça.