Economia
Del martell i la clau al laboratori
Bayer commemora els 40 anys de la planta que té al polígon químic de Tarragona
Ha multiplicat per deu la producció
Una pantalla gegant presidia ahir l'acte que la multinacional alemanya Bayer va organitzar a la seva planta tarragonina per celebrar els 40 anys de la posada en marxa de la factoria. Des de la pantalla alguns dels 1.400 treballadors que han passat per la planta rememoraven vivències, unes vivències diferents però amb un punt de partida comú: “Quan va arribar Bayer aquí va ser una revolució. Vam canviar la clau anglesa i el martell pel laboratori”.
El director general del parc industrial, Jesús Loma-Osorio, va posar de manifest que amb els anys la planta s'ha convertit en la fàbrica més important de Bayer al sud d'Europa i ha multiplicat per deu la seva producció; actualment dóna sortida a 150.000 tones líquides d'isocianat, un component “essencial per a la producció de poliuretà i plàstics d'alt valor afegit”.
Malgrat que el concepte Bayer va estretament associat al concepte aspirina, al polígon químic tarragoní no hi ha ni rastre de la balsàmica píndola sinó que tota la producció forma part de la divisió de materials de la multinacional alemanya. Per ajudar a entendre una mica per a què serveix el que es fa allà, dins de la carpa que va acollir la cúpula de la companyia i el president de la Generalitat, Artur Mas, hi havia alguns dels objectes que tenen la seva base en el poliuretà i les poliamides. Motllures per als automòbils, farciments de seients i coixins, aïllants i peces plàstiques d'esponjositat i duresa diversa servien al visitant per fer-se una idea de l'objecte del negoci.
El president del consell de direcció de Bayer Material Science, Patrick Thomas, va destacar els índexs de seguretat que té la planta tarragonina (va valorar que fa tres anys que no hi ha cap accident) i va posar de manifest que en l'objectiu de l'empresa hi ha procurar més i millors materials aïllants que contribueixin a l'estalvi energètic. De fet, el de la sostenibilitat i el respecte pel medi és un recurs que centra bona part del discurs que fan els responsables de la companyia.
En aquesta línia, Artur Mas va demanar a la indústria química que sigui respectuosa per conviure “amb activitats econòmiques que també són molt importants per al país”. Mas va apuntar que Bayer és el tipus “d'indústria innovadora i exportadora” que valora Catalunya.