“Successions és important perquè ens juguem la credibilitat”
“La nostra proposta és tractar el tema de manera desdramatitzada, raonable i civilitzada”
“Ens interessaria emetre'l a llarg termini perquè no és saludable renovant-ne una part important cada any”
“Dependrà de les eleccions legislatives i de la capacitat que tinguem a Catalunya per anar plegats”
“Fa falta una reordenació de les empreses del sector públic perquè sembla que n'hi ha massa”
“El capítol de deute creix i els altres, que són els serveis públics, s'hauran d'estrènyer més”
“Creiem que estan fent la feina, però els hem de deixar fer-la i els hem de donar temps per fer-la”
“La Generalitat centra el compromís pressupostari en la despesa, i en aquest punt complim”
El govern ha superat la primera fase per aprovar els pressupostos del 2011 al Parlament. Com ja es preveia, CiU ha comptat amb l'abstenció del PP i el vot favorable de Joan Laporta per bloquejar les esmenes a la totalitat presentades per la resta de forces. En un debat marcat per l'acció salvatge dels “indignats”, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va afrontar la defensa d'uns comptes restrictius fent una crida a la “responsabilitat” de la resta de forces. Mas-Colell va tornar a defensar un dels punts clau dels pressupostos i, alhora, un dels cavalls de batalla amb el PSC, ERC i ICV-EUiA, la supressió de l'impost de successions. Però els pressupostos no només aixequen crítiques al Parlament.
Una altra cosa és que, com ja hem manifestat, tenim la voluntat de presentar uns pressupostos pel 2012 amb un dèficit de l'1,3%, sempre que no hi hagi sorpreses respecte dels ingressos. Encara tenim uns mesos al davant i la nostra proposta al govern central és tractar aquest tema de manera desdramatitzada, raonable, civilitzada i sense apel·lar a mesures administratives que l'única cosa que provocarien és fer la vida innecessàriament difícil als ciutadans de Catalunya.
En qualsevol cas, tenim clar que les emissions minoristes es veuen com un fet natural i no com a res exòtic. Fins i tot hi ha països com ara Bèlgica i Itàlia, amb nivells de deute superiors al d'Espanya, que es consideren més sòlids precisament perquè el seu deute públic està en mans de l'estalvi intern. El que passa és que ens interessaria emetre deute més a llarg termini, perquè no és saludable estar renovant una part important del teu deute cada any.
A més, l'anterior reforma de l'impost de successions no tenia lògica des d'un punt de vista crucial com és el de la competència fiscal. No tenia gaire sentit no eximir-ne el segment que és més procliu a moure's en altres territoris.