ECONOMIA
Les arrels olotines del BBVA
Dos comerciants d'Olot funden Dorca i Companyia, que més endavant va ser Banca Catalana i encara més endavant, el Bilbao Vizcaya
Una mostra dels 114 anys d'història es pot veure a la ciutat
Afirmar que el BBVA té els seus orígens a Olot és agosarat, però, en canvi, no ho és remarcar que una part d'aquesta entitat financera amb 114 anys d'història sí que hi va néixer. Va ser l'antiga Banca Dorca del carrer Clivillers, que posteriorment es va convertir en Banca Catalana, absorbida pel BBVA. Tal com es pot veure a l'exposició que l'entitat té a l'oficina del carrer de Sant Esteve, La història del BBVA a la Garrotxa comença el 1904, quan Salvador Dorca i Jordi Bracons, creen Dorca i Companyia. Dorca la dirigirà fins a la seva mort a inicis de 1927 i després passa a mans dels seus fills, Joan, Alfred i Claudi. Des del 1947 operaven amb la denominació de Banca Dorca, SA. Ja amb el nou estatut, es van instal·lar definitivament al carrer de Sant Esteve.
A la postguerra i en el marc dels moviments de bancs d'escala estatal, un grup de financers barcelonins, capitanejat per Florenci Pujol i David Tennembaum, van adquirir la Banca Dorca. A final de 1960, van obrir una sucursal a Barcelona, gràcies a la compra per traspàs de la sucursal de la Banca López Quesada. A l'abril de 1961 van ampliar el seu capital de 2 a 14 milions de pessetes i van canviar el nom per Banca Catalana, i van traslladar el domicili social d'Olot a Barcelona. El 1979 va obrir agència al barri de Sant Miquel d'Olot, i el 1990, a la carretera de Pinya, 1. Mentrestant, el 1973 va inaugurar la seva oficina el Banco de Bilbao a la plaça Clarà i el 1980 la va traslladar al carrer Lorenzana, on encara avui hi ha l'oficina del BBVAAltres bancs amb reminiscències BBVA van tenir oficina a Olot, com el Banco Vizcaya, el Banc Comtal i el Banc de Girona, però l'actual xarxa BBVA s'estructura al voltant de les de Banca Catalana i Banco de Bilbao. El 1932, els Dorca es van retirar del negoci, que va passar a anomenar-se Banca Perxas i Cia., i l'entitat va quedar sota la direcció del fill de Lluís, Xavier M. Perxas.A les comarques gironines, el BBVA és el primer banc i tercera entitat financera per quota de clients particulars, amb el 16,3% de quota de mercat. És la segona entitat en mitjanes empreses i líder en grans empreses i banca d'institucions, amb una quota global del 39,1%. El banc actualment té un volum de negoci de 4.645 milions d'euros, dels quals 2.686 milions corresponen a inversió creditícia, mentre que els 1.959 milions restants són captació d'estalvi. Aquestes xifres constaten el fort caràcter inversor de l'entitat..