Reciclar ferro en espera de temps millors
J. Sánchez Recuperaciones 2007 veu com la crisi estimula el mercat de la ferralla
L'any 2010 el preu
del ferro va pujar i enguany es mantindrà la tendència
Fundació
1967
Facturació
2,5M€
Treballadors
19
El fort trasbals que suposa la crisi transforma la naturalesa de qualsevol negoci. L'empresa recuperadora de metall J. Sánchez Recuperaciones 2007 ha vist com “ara ha canviat el nostre sistema de treball, i si abans recollíem residus fèrrics i no fèrrics fonamentalment en els tallers, ara aquesta font ha minvat i, en canvi, ha crescut la recollida de metalls de particulars que, entre deixar, per exemple, una coberteria vella a la deixalleria o fer del seu reciclatge una font d'ingressos, opta per la segona opció”, explica José Luis Sánchez, gerent d'aquesta empresa familiar de Castellar del Vallès.
Així mateix, la crisi ha fet que, entre els diversos serveis que ofereix l'empresa recicladora, “hagi pujat també el desallotjament, és a dir, condicionar un altre cop l'espai d'empreses que han plegat i han deixat tot un volum de metall i altres residus que cal gestionar”. L'any passat, el volum de negoci de J. Sánchez va ser de 2,5 milions d'euros, gairebé el doble dels rendiments assolits l'any anterior (1,7 milions). Pel que fa a quantitats de recollida, l'any passat es van assolir 4.500 tones de ferro –el ferro suposa el 85% del residu reciclat–, contra les 4.040 tones de l'any precedent.
A banda que es va recollir més ferralla, pels fenòmens assenyalats més amunt l'activitat es va beneficiar de la pujada de preus en els mercats de matèria primera, recuperant cotitzacions que s'havien perdut l'any anterior. Així, el ferro es va moure en uns preus de 27 cèntims d'euros per quilo, un preu molt competitiu. En el cas dels metalls no fèrrics, com ara plom, coure, zenc, llautó o alumini, també es van registrar pujades importants. En el cas del coure, per exemple, es va arribar a 6 euros per quilo. En les previsions amb què treballa José Luis Sánchez, “durant el 2011 es mantindrà la pujada, i fins i tot és possible que els preus s'enfilin encara més, tot i que no s'ha de perdre de vista que és un mercat essencialment volàtil, molt boig”. Entre els factors que esperonen cap amunt els preus, hi ha la demanda de les grans economies emergents, com ara la Xina, l'Índia o el Brasil, però també hi poden incidir fets casuals, com el terratrèmol de Xile, que va repercutir en el preu al mercat del coure europeu, que es va enlairar amunt.
Així mateix, l'empresa recicladora s'adreça tant a grans empreses, com l'encàrrec realitzat recentment de reciclar per a Copcisa els residus de la construcció d'una nova ala a l'hospital del Mar de Barcelona, com al gran mercat de pimes del Vallès i tota l'àrea metropolitana de Barcelona, els mercats naturals de J. Sánchez Recuperaciones 2007.
MERCATS MENYS PROFITOSOS.
J. Sánchez, que ofereix el residu recollit a majoristes com ara Tres Erres, Corporación Siderúrgica o A3. Competeix amb empreses de dimensions semblants a la seva, grans grups i cada vegada més amb “recuperadors de fèrrics petits, molts dels quals treballen precàriament, sense tenir la documentació legal per fer l'activitat”. J. Sánchez Recuperaciones 2007, integrant del Centre Metal·lúrgic de Sabadell, disposa de 1.800 m² a la seva planta de Castellar, als quals cal afegir els 5.800 m² d'una campa que fa servir per aparcar els contenidors, i 400 m² més a Sabadell, a la seu històrica de l'empresa. La seva capacitat logística correspon a dos camions grua-pop; camions multicontanidor i 3 furgonetes també multicontenidor.