La posada en marxa de la Ruta dels Castells del Sió preveu doblar el nombre de visitants a la zona
El centre d'interpretació dels Castells del Sió ubicat al Castell de Concabella obrirà els dissabtes i comptarà amb la presència d'un tècnic per atendre als visitants. Els plafons explicatius i un audiovisual sobre la vida als castells ubiquen i documenten als visitants per a fer la ruta d'aquestes fortificacions de frontera.
El de Concabella forma part dels castells anomenats de frontera perquè formaven part d'una xarxa defensiva del territori als segles XI i XII. Es tracta d'un palau senyorial de planta quadrada, de trenta metres de façana, pati interior, portalada noble, finestrals renaixentistes i dues torres quadrades.
La Ruta dels Castells del Sió va des de Sant Guim de Freixenet (Segarra) fins a Balaguer seguint el curs fluvial del Sió. La ruta inclou la ciutat de Cervera, el Santuari de Sant Ramon de Portell, la vila closa de Montfalcó Murallat, els castells visitables de Florejacs, les Pallargues, Vicfred, Montclar i Montsonís, el jaciment romà de Guissona, l'església i els museus d'Agramunt, el nucli antic de Cubells, i la ciutat de Balaguer amb el seu Museu Islàmic i les muralles, entre altres monuments i indrets característics.
L'acte d'inauguració d'aquest divendres ha comptat amb la presència, entre d'altres, d'autoritats com el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, el subdirector general de Planificació Turística del DIUE, Jaume Font, el president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva, l'alcalde del municipi de Plans de Sió, Adrià Marquilles, i el ja esmentat Vidal Vidal.
Al seu torn, totes les autoritats han coincidit a destacar que la Ruta dels Castells del Sió ha de servir com a revulsiu turístic i a la vegada econòmic per a tots els municipis que s'inclouen a la zona. En aquest sentit han recordat com tradicionalment, des del Govern, a l'hora de potenciar el turisme de Catalunya sempre s'havia fet des de la perspectiva d'oferir només, el de la costa o el de la muntanya. Per això, les institucions presents s'han mostrat satisfetes per aquesta aposta pel turisme d'interior i han insistit en què la ruta ha de ser una de les millors ofertes de la plana de Lleida.
Pel que fa a la inversió de tot plegat, Vidal Vidal ha explicat que comporta un pla global de tres anys de durada amb un pressupost d'un milió d'euros. Vidal ha recordat que fa uns mesos ja es va inaugurar una de les parts importants de la ruta, el refugi antiaeri d'Agramunt i ha afegit que en els propers mesos s'inaugurarà la restauració de Montfalcó Murallat, i el parc fluvial del naixement del Sió a Gàver.
Per últim, Vidal ha afegit que quedaran pendents actuacions com l'habilitació dels accessos al Pilar d'Almenara i també la reconstrucció del Centre d'Interpretació del Ferrocarril de Sant Guim de Freixenet que va quedar totalment destruït per un incendi a principis d'any.