Economia

El pes de l'energia nuclear va pujar l'any passat a l'Estat

increment Va generar un 2,6% més d'electricitat respecte al 2009, fins arribar al 20,21% de la producció estatal

Hi va haver poques aturades programades i, de fet, el primer semestre del 2011 ja ha baixat un 7 per cent

La indústria nuclear estatal, que inclou els tres reactors catalans que hi ha a Ascó (I i II) i Vandellòs (II), va produir durant l'any 2010 un total de 61.914,26 milions de kilowatts hora (kWh), la qual cosa representa el 20,21% del total de la producció elèctrica de l'Estat, que va ser de 306.439 milions de kWh. Aquest volum suposa un 2,5% d'increment respecte de l'any anterior i s'apropa al 2,9% de pujada de la demanda elèctrica en general durant l'any 2010, si bé el creixement de les renovables (+7,2%) supera el d'un sector nuclear que té, però, l'handicap que no pot afegir instal·lacions noves a les ja existents mentre es mantingui la moratòria nuclear.

En tot cas, el sector atòmic, a través del Foro Nuclear, subratlla que aporta “més del 40% de l'electricitat lliure d'emissions” contaminants. I tot plegat, encara que la potència instal·lada a les plantes nuclears suposa només el 7,56% de la potència del parc de generació elèctrica de tot l'Estat, cosa que constata que la nuclear és de les fonts més explotades. La resta, exceptuant les minoritàries de règim especial (cogeneració, biomassa, minihidràulica i residus), tenen un percentatge de producció per sota del de la potència instal·lada. Per exemple, l'energia eòlica té un 19,35% de la potència instal·lada, però, en canvi, només genera un 13,98% de la producció. I el mateix passa amb els cicles combinats (un 22,46% produït i un 26,02% instal·lat).

Pel que fa a l'eòlica, és obvi que sempre no bufa el vent, però els cicles combinats són en bona mesura les víctimes que a la pràctica –al marge de les renovables– l'energia nuclear té prioritats d'accés a la xarxa elèctrica, entre altres coses perquè les plantes no es poden apagar i encendre així com a així. Tot plegat fa que els defensors de les renovables es queixin: “La permanència de la generació nuclear està provocant un efecte tap en el desenvolupament de les energies renovables, i causa greus problemes als propietaris dels cicles combinats a gas natural”, reflexiona el gerent de la patronal eòlica catalana, Jaume Morron, que d'aquesta manera també responia a les declaracions de la presidenta del Foro Nuclear, Maria Teresa Domínguez, que afirmava que la decisió d'Alemanya de tancar plantes nuclears és una situació “aïllada” que el país es pot permetre a causa de la seva capacitat econòmica i perquè no té problemes de subministrament, ja que pot importar “tanta energia com vulgui d'altres països europeus”.

Els “renovables” repliquen que la voluntat d'Alemanya no és importar electricitat, sinó generar-la amb renovables i, d'altra banda, asseguren que a l'Estat espanyol es podrien tancar les nuclears sense afectar la garantia de subministrament. També és cert que el creixement del pes de la nuclear l'any passat és a causa, en part, del fet que a les vuit centrals hi va haver molt poques recàrregues programades (aturades per recarregar combustible). De fet, durant el primer semestre d'enguany la producció nuclear ja ha baixat un 7% respecte a la de l'any passat, segons les dades de Red Eléctrica, que és la que gestiona la xarxa de distribució.

LA XIFRA

61.914
milions
de kWh van produir els vuit reactors del parc nuclear estatal, que inclou els dos d'Ascó i el de Vandellòs.

Preveure l'impacte d'un avió comercial

Els bons resultats del sector nuclear l'any 2010 van topar al març amb la catàstrofe de Fukushima, i arran d'això s'ha iniciat un procés d'avaluació de les centrals seguint criteris del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que ha impulsat aquestes “proves d'estrès” en coordinació amb els organismes de seguretat dels 27 països de la Unió Europea. A principis de juliol, el CSN va aprovar la instrucció tècnica complementària de la segona fase de les proves, i els operadors de cada central han de preveure respostes a successos com l'impacte d'un avió comercial, o focs i explosions de més de 48 hores de durada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats
Informació especial

Ensopegar amb la mateixa pedra

Advocada del despatx Lleal Tulsà Assessors
Unió Europea

L’economia europea creix una dècima per sota del previst

tecnologia

El cap de Telegram diu que l’acusen de “delictes comesos per tercers”

barcelona
Economia

Aval del BCE a l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

barcelona

JARC estima pèrdues de fins al 90% a la vinya de la Terra Alta per la sequera

gandesa