Gran angular

Un de cada dos aturats no tindrà mai feina

Les experiències viscudes en altres països del nostre entorn permeten mirar el futur amb un cert optimisme: la combinació de polítiques de formació molt més específiques tant pel que fa al perfil de l'aturat com als requeriments del mercat de treball junt amb d'altres que comportin un major seguiment i acompanyament de l'aturat en el seu procés de cerca d'ocupació semblen donar bons resultats. Aquest ha de ser el camí que hauríem d'explorar en els propers mesos

En uns moments en què el Minis­teri de Tre­ball està estu­di­ant la pròrroga del sub­sidi de 400 euros vin­cu­lat a la for­mació des­ti­nat als atu­rats de llarga durada, que fina­litza el pro­per 16 d'agost, el con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació, Fran­cesc Xavier Mena, va fer unes decla­ra­ci­ons en què afir­mava que “més de la mei­tat dels cata­lans que estan a l'atur no tin­dran mai feina”. Les reac­ci­ons en con­tra de les decla­ra­ci­ons del con­se­ller Mena no s'han fet espe­rar i la veri­tat és que, tot i que si s'ana­lit­zen les dar­re­res xifres sobre l'evo­lució del mer­cat de tre­ball català la seva diagnosi seria cor­recta, crec que cal mati­sar, almenys par­ci­al­ment, les seves con­clu­si­ons.

Si estu­diem l'evo­lució de la importància rela­tiva de l'atur de llarga durada ana­lit­zant les dades faci­li­ta­des per l'Enquesta de Població Activa, l'ope­ració estadística de referència per a l'anàlisi del mer­cat de tre­ball, podem obser­var que fins i tot en els moments d'expansió econòmica les per­so­nes atu­ra­des des de fa més de 12 mesos repre­sen­ta­ven un per­cen­tatge impor­tant del total. La pro­porció d'atu­rats de llarga durada es va reduir de manera con­ti­nu­ada durant l'expansió econòmica ini­ci­ada durant la segona mei­tat dels noranta, i es va situar l'any 2007 al vol­tant del 20%.

En canvi, i tal com es pot obser­var al gràfic, a començaments del 2011 repre­sen­ta­ven pràcti­ca­ment un 50% del total dels atu­rats del con­junt de l'Estat. Les xifres per al mer­cat de tre­ball català són gai­rebé idènti­ques. Però, real­ment, 1 de cada 2 atu­rats és un atu­rat de llarga durada? És a dir, podem afir­mar que la mei­tat dels atu­rats estan des­ti­nats a viure en aquesta situ­ació de manera pràcti­ca­ment per­ma­nent? Pro­ba­ble­ment, no. El pro­blema que pre­sen­ten aques­tes dades és que en trac­tar-se d'una enquesta tri­mes­tral rea­lit­zada a per­so­nes mesura el que passa en un moment donat del temps i no la tra­jectòria labo­ral de cada indi­vidu. Tal com demos­tren dife­rents estu­dis acadèmics (d'entre els quals cal des­ta­car els tre­balls de Car­los García Ser­rano de la Uni­ver­si­tat d'Alcalá de Hena­res junt amb altres coau­tors), el pro­blema és que pre­sen­ten un biaix deri­vat del fet que, en el moment de rea­lit­zar l'enquesta, és més pro­ba­ble tro­bar a casa un deso­cu­pat de llarga durada que un atu­rat que hagi tin­gut un epi­sodi curt d'atur. Aquest pro­blema, que es coneix com stock sam­pling bias, fa que l'enquesta ten­deixi a sobre­es­ti­mar la durada mit­jana de l'atur. Per aquest motiu, alguns ana­lis­tes han uti­lit­zat altres bases dis­po­ni­bles per a l'eco­no­mia espa­nyola, com ara la Mues­tra Con­ti­nua de Vidas Labo­ra­les (MCVL), que recull infor­mació sobre les tra­jectòries labo­rals d'una mos­tra repre­sen­ta­tiva dels tre­ba­lla­dors afi­li­ats a la Segu­re­tat Social. Uti­lit­zant aquesta infor­mació es con­clou que la major part dels períodes d'atur de les per­so­nes que no acce­dei­xen al mer­cat de tre­ball per pri­mera vegada són rela­ti­va­ment breus, men­tre que, en canvi, hi ha un con­junt rela­ti­va­ment petit de tre­ba­lla­dors que són els que acu­mu­len els epi­so­dis d'atur de més durada (clara­ment supe­ri­ors a un any). De fet, la major part d'epi­so­dis d'atur són de curta durada: més de la mei­tat dels períodes d'atur duren tres mesos o menys, men­tre que els epi­so­dis més llargs supo­sen única­ment al vol­tant del 10% del total. Si be és cert que aquests estu­dis es van rea­lit­zar en un moment en què la con­jun­tura econòmica era molt més favo­ra­ble, no deixa d'haver-hi una diferència molt impor­tant entre la dada faci­li­tada per l'EPA (al vol­tant del 20% en l'època de més crei­xe­ment econòmic) i l'obtin­guda a par­tir de l'anàlisi de la MCVL (al vol­tant del 10%), diferència que també es deu estar pro­duint ara.

Així doncs, una part relle­vant del pro­blema d'atur de llarga durada de la nos­tra eco­no­mia pro­ba­ble­ment es pot atri­buir a un nom­bre rela­ti­va­ment baix de tre­ba­lla­dors que no tenen ocu­pació durant llargs períodes de temps. Per tant, i tor­nant a l'inici de l'arti­cle, és cert el que afirma el con­se­ller Mena: una part impor­tant dels atu­rats ho tenen molt com­pli­cat per tro­bar feina, però pro­ba­ble­ment, aquest per­cen­tatge no és tan alt com ell sug­ge­ria.

MILLO­RAR L'OCU­PA­BI­LI­TAT.

En tot cas, inten­tar millo­rar l'ocu­pa­bi­li­tat d'aquests atu­rats de llarga durada no deixa de ser un pro­blema que com a soci­e­tat hem d'afron­tar i, si bé és cert que els ins­tru­ments de què dis­po­sem en aquests moments s'han mos­trat insu­fi­ci­ents, el repte ha de ser tro­bar-ne de nous que per­me­tin fer-ho amb més garan­tia.

En aquest sen­tit, les experiències vis­cu­des en altres països del nos­tre entorn per­me­ten mirar el futur amb un cert opti­misme: la com­bi­nació de polítiques de for­mació molt més específiques tant pel que fa al per­fil de l'atu­rat com als reque­ri­ments del mer­cat de tre­ball junt amb d'altres que com­por­tin un major segui­ment i acom­pa­nya­ment de l'atu­rat en el seu procés de cerca d'ocu­pació sem­blen donar bons resul­tats. Aquest ha de ser el camí que hauríem d'explo­rar en els pro­pers mesos.

De les polítiques actives a les polítiques d'activació

Hi ha una separació tradicional entre les polítiques “passives” i les polítiques “actives” de mercat de treball. Per polítiques passives s'entén aquell conjunt de mesures orientades a garantir la protecció del treballador en els períodes d'atur (bàsicament el subsidi d'atur). En canvi, per polítiques actives s'entén aquell conjunt de mesures orientades a facilitar la inserció laboral dels aturats com ara l'orientació i assessorament o la formació. Avui en dia, però, aquesta distinció està sent superada per les conegudes com a polítiques d'activació. La idea és que és possible combinar elements de tots dos tipus de polítiques per millorar la capacitat i la motivació de l'aturat a l'hora de trobar feina. El programa de requalificació professional (Prepara) del govern espanyol avança en aquesta direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.