agricultura
Els productors de Poma de Girona preveuen una producció de 100.000 tones
Les empreses d'aquesta IGP treballen perquè el 2012 la meitat de la collita s'exporti
Aquesta temporada un 30% de la poma serà gironina
Els responsables de Poma de Girona estimen que la collita de poma a Catalunya serà de 324.980 tones, un 4% més que la de l'any passat. Girona en produirà unes 100.000 tones, que suposaran un 30% del total.
A la Tallada d'Empordà es van presentar ahir les previsions de collita de Poma de Girona. El president d'aquesta indicació geogràfica protegida, Venanci Grau, va explicar que, entre aquest any i el següent, es treballarà per exportar un 50% de la collita, i augmentar així el 30% exportat el 2010. Ha crescut notablement la demanda procedent de països emergents de l'Amèrica Central i l'Orient Mitjà, que es consolida com la regió on es venen més pomes gironines. Grau hi afegeix que són presents en quatre continents (Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa).
Amb només un 9% de la collita recollida, el pronòstic de la temporada és més que favorable. S'ha millorat en producció, rendiment, qualitat i exportació. El director de l'estació experimental IRTA-Mas Badia, Josep Maria Pagès, afirma que la poma del 2011 serà més cruixent, sucosa i de major calibre i coloració. La superioritat s'explica en part gràcies al temps. Una primavera més calorosa i un juliol 2ºC més fred han ajudat a fer que la nova temporada de Poma de Girona sigui “excel·lent”. Es va aprofitar per presentar un aparell que indica el punt correcte de maduració i així ajudar a determinar quan fer la recollida.
LA XIFRA
LA FRASE
Apostar pel consum de pomes locals
Els productors van fer una crida al “patriotisme gastronòmic” per tal de conscienciar els catalans perquè consumeixin poma de la terra. Una poma de “categoria extra i de molt bona qualitat”, tant pel tractament i els avenços tècnics com per les condicions climatològiques. Cal afegir-hi que Poma de Girona no ha rebut cap atac a la frontera dels agricultors francesos.