Economia

El benestar de l'aigua

A la Selva hi ha quatre centres que ofereixen els beneficis d'aigües mineromedicinals

Són espais acollidors, de repòs i benestar i que atrauen persones de totes les edats que busquen des de relax a tractaments personals

El descobrimentdels beneficis de les aigües termals es remunta a segles enrere

Fa temps que es va deixar enrere la visió del balneari com un espai associat a la vellesa per passar a la d'un indret acollidor, de repòs i benestar, que atrau persones que busquen des de relax a tractaments personalitzats, sempre sota supervisió mèdica, o un turisme diferent, entre d'altres. De les comarques gironines, si n'hi ha una que destaca per la presència d'aquests establiments és la Selva i, tal com reconeix el president de l'associació de turisme La Selva Comarca de l'Aigua i alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria, l'aigua és el punt d'unió d'una “comarca més aviat dispersa”. Ubicats en edificis emblemàtics, els quatre balnearis que hi ha repartits en tres municipis són, segons Fauria, un plus per al turisme que arriba a la comarca buscant natura i salut.

El descobriment dels beneficis de les aigües termals es remunta a segles enrere. En el cas del balneari Termes Orion de Santa Coloma de Farners, Domènec Campeny, que va comprar i rehabilitar l'edifici el 1978, recorda com els pagesos que treballaven el cànem a les basses calentes d'aigua que hi havia a la zona van descobrir les propietats benèfiques d'una aigua que, en aquest cas, es caracteritza per activar la circulació. Aigües bicarbonatades sòdiques amb una quantitat de fluor i sílice que s'ofereixen encara avui no només en aquest balneari sinó també en el centre Magma, que pertany al mateix grup.

El balneari Prats, a Caldes de Malavella, és també un dels més antics de la comarca. Una factura demostra que l'any 1896 els banys d'Esteve Prats ja oferien les propietats digestives de l'aigua als clients. L'actual edifici modernista, que data del 1912 i va ser reformat l'any 2009, destaca per la piscina exterior d'aigua calenta, la mateixa aigua bicarbonatada sòdica que s'utilitza en els tractaments del centre termal. El balneari, propietat de la família Quintana, manté un tracte familiar entre els clients habituals, però s'ha adaptat també a les noves necessitats i ofereix diversitat en el tipus d'allotjament.

Dins el mateix municipi també hi ha el balneari Vichy Catalan, inaugurat el 12 de juny del 1898, que té una gran capacitat d'allotjament. Les seves aigües sòdiques i bicarbonatades que emergeixen a 60 º C són conegudes gràcies a la popular beguda d'aigua gasificada embotellada a la planta que pertany al mateix grup. S'embotellen fins a 30.000 envasos de litre a l'hora, 35.000 envasos de mig litre i 40.000 de quart de litre.

El més nou de la colla, l'hotel balneari Font Vella, a Sant Hilari Sacalm, situat en un edifici històric completament rehabilitat (Villa Josefina) i dos edificis més de nova construcció, es va inaugurar ara fa tres anys. És un hotel de quatre estrelles que compta amb espais amplis, còmodes, “sense renunciar a l'elegància i la serenitat d'un hotel concebut íntegrament per al relax i el benestar dels seus clients”, segons assegura el seu director, Ignasi Avilés. L'establiment manté un tracte familiar i destaca pel seu circuit termal, gratuït per a les persones que s'allotgen a l'hotel, i per tota mena de programes adaptats a les necessitats del clients. A més, potencia la gastronomia de qualitat.

Edificis emblemàtics
Els quatre balnearis de la Selva s'ubiquen en edificis patrimonials construïts entre final del segle XIX i principi del XX.
XIX
A finals
del segle XIX, ja funcionaven a la Selva els banys dels posteriors balnearis.
60º
La temperatura
amb què emergeix l'aigua varia segons la font.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu