Les pitjors previsions
Abans de l'estiu ja avisàvem que aquestes vacances eren d'alt risc. Els pitjors presagis es van constatar a l'agost amb fortes caigudes dels mercats acompanyades dels dubtes sobre el deute sobirà i el convidat d'última hora d'un temor: les incerteses sobre el creixement mundial o la por d'una altra recessió.
Sobre la crisi perifèrica, encara estem igual que a final de juliol, esperant que es confirmin les mesures acordades llavors. El fons europeu de rescat s'haurà d'ampliar i el BCE haurà de ser previsor en les necessitats de compra, perquè ha arribat l'hora que l'Estat espanyol i l'italià quedin aïllats definitivament del risc, un pilar sobre el qual es basa la continuïtat de l'euro. De moment, és clau un acord de participació del sector privat en la reestructuració de deute grec –els rumors diuen que aquest és inferior al 75%, pitjor del que s'esperava– i l'ampliació definitiva dels fons, un punt que malauradament no s'acaba de desencallar. La continuïtat de les incerteses queden reflectides sobretot en el sector financer, en què hi ha una crisi de liquiditat que afecta tots els bancs europeus. Per això, el BCE –conjuntament amb la Reserva Federal nord-americana, i els bancs d'Anglaterra, el Japó i Suïssa– ha anunciat més subhastes de liquiditat en dòlars.
Mentrestant, l'altra gran amenaça percebuda en els mercats –el risc d'una altra recessió global– continua vigent. Tothom està pendent dels Estats Units. De la reunió monetària de la Reserva Federal, que comença demà, cal que n'esperem més mesures d'estímul, però probablement d'una escala molt inferior al programa anterior. Pel que fa a l'estímul fiscal proposat per Obama, el suport del Congrés encara sembla llunyà. Per tant, la incertesa del creixement tampoc no s'aclarirà a curt termini. Per descomptat, les dades econòmiques que sabrem aquest setembre sobre Europa no seran positives, però el mercat ja ho té assumit, la qual cosa en limita l'impacte.
Pel que fa a les borses, els tres índexs de referència (S&P 500, Eurostoxx 50 i l'Íbex 35) són negatius enguany, tot i que de manera més acusada en el cas de l'Eurostoxx 50, amb molt de llast en el sector de les matèries primeres i bancs. Als EUA, són els bancs el que tenen més llast, i els sectors més defensius es mantenen en positiu. En l'Íbex 35, les caigudes més fortes també es registren en matèries primeres, i Inditex destaca a l'alça. Després de la decepció relativa de la campanya de resultats del segon trimestre, les revisions de beneficis han continuat penalitzades per la por de la recessió econòmica, i en el cas d'Europa, per les expectatives de possibles necessitats de recapitalització en la banca.
Les estimacions dels analistes dels beneficis per a aquest exercici i el que ve els últims 3 mesos s'han reduït en aproximadament un 2% als EUA, un 4% a Europa i un 6% a l'Estat espanyol. En l'últim mes, predominen les revisions a la baixa de manera més acusada per al 2012 que per aquest exercici, i sobretot a Europa. Mantenim que després dels mesos d'estiu, esperem una evolució de la renda variable, sobretot a Europa, un cop recollides les revisions d'estimacions per al segon semestre del 2011. La volatilitat continuarà, però cal una solució de curt termini per a Grècia, cosa que redueix el temps dels dubtes al curt termini.
Amb tot, després del que ha passat, els nivells són inferiors als que teníem al juliol. Avisàvem que la pèrdua dels 9.200 punts de l'Íbex 35 podria accelerar la caiguda fins a 8.900 punts. La nostra idea que es generés un sòl no ha funcionat. Hem de tornar als 9.200 punts a curt termini abans de poder dir que el risc de caigudes més fortes hagi quedat reduït. Per això, com ja dèiem aleshores, cal preservar el capital.