Opinió

EDITORIAL

Videojocs amb molt de futur

El joc de realitat augmentada Invizimals, creat per Novarama, ha estat un èxit entre els usuaris de la Playstation, a partir del qual l'empresa barcelonina ha firmat un acord per desenvolupar jocs exclusivament per a Sony. És l'exemple més clar de la competitivitat de la indústria catalana del videojoc, amb una cinquantena d'empreses que representen un 36% del sector a l'Estat espanyol, on malgrat l'augment de la pirateria hi ha una despesa de 1.245 milions d'euros anuals en videojocs, quantitat que duplica la que sumen música, DVD i cinema. Aquest consum en aquest tipus d'entreteniment situa l'Estat espanyol en el quart lloc a Europa, al darrere de la Gran Bretanya, França i Alemanya, però ni això ni el fet que la indústria catalana sigui la primera de l'Estat permeten extreure conclusions triomfalistes: els consumidors espanyols compren molts videojocs, però només una petita part d'aquesta immensa despesa va a parar a les empreses catalanes, que sumen una facturació anual d'uns 11 milions d'euros.

Hi ha bons professionals i bons projectes, però el seu pes en el negoci global encara és ínfim. Amb empreses petites, el canvi de tendència en la forma de joc ajuda a aquesta expansió, ja que la distribució digital per a jocs en telèfons mòbils i per internet permet arribar a milers d'usuaris sense les dificultats de comercialització lligades a les consoles o els PC. De demanda no en faltarà, ja que el mercat mundial del videojoc va fer girar l'any passat 58.168 milions de dòlars i es preveuen creixements anuals d'un 10% fins al 2014.

Imaginació per tirar endavant

En un moment de conjuntura econòmica en què sembla que tot s'enfonsa és quan cal més que mai actuar amb serenitat. És cert que el perill d'entrar un altre cop en una recessió mundial és una realitat, que la incertesa per aturar l'endeutament crea alts i baixos a les borses de tot arreu i que moltes petites i mitjanes empreses fan un esforç sobrehumà per salvar la tresoreria i poder arribar a final de mes. Això és veritat, però a part d'aguantar l'empresa com es pugui també és evident que fa falta una gran dosi d'imaginació. I la imaginació no vol dir no tocar de peus a terra, sinó perdre una mica l'ego personal i mirar de buscar fórmules encaminades cap a les aliances empresarials, acords de col·laboració o, fins i tot, anar cap a les integracions o fusions amb l'objectiu de trobar noves sinergies per sumar.

A tall d'exemple, aquesta setmana presentem a les pàgines de la secció Empresa el cas d'Idneo, la jove enginyeria creada per Ficosa i Compsa Empte arran de la compra de la planta de Sony a Viladecavalls (Vallès Occidental). Gràcies a l'acord de dues empreses familiars ben consistents, han volgut tirar endavant un negoci en mig del fosc panorama econòmic internacional. El cert és que Idneo va per feina i ja planteja obrir oficines a Silicon Valley, Alemanya i Israel els pròxims mesos. En aquest cas, tal com explica el seu director general, Raül Lucas, és bàsic que l'equip estigui ben motivat i que la plantilla estigui ben formada. Efectivament, la formació i la motivació són dos aspectes clau per avançar. Segurament, tal com explicàvem més amunt, la situació és delicada, però cada iniciativa empresarial, amb una dosi de realisme però també d'imaginació es pot convertir en un cas d'èxit, que ara convé més que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els viatgers del metro de Barcelona s’enfilen un 4,8% al juny

Barcelona
economia

Els empresaris del Vallès Oriental adverteixen de la manca de professionals a mitjà termini

Granollers
ECONOMIA

El Barcelona Deep Tech Summit preveu doblar el nombre d’assistents

Barcelona

Destinaran 23.000 euros per ajudar a joves estudiants i esportistes

figueres
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona