Empreses

Orexport surt del sotrac i busca els petrodòlars per continuar creixent

L'empresa especialista en fruita seca deixa enrere la caiguda de facturació i prioritza l'exportació

El punt de partida de la història d'Orexport és un cas poc original a la zona del Baix Camp: un petit negoci familiar que es dedicava a l'ofici de trencar i pelar fruita seca per, llavors, distribuir-la a petita escala. El negoci va fer camí, però han passat 85 anys des d'aquells artesanals inicis i l'empresa, malgrat que continua sent familiar i tenint les avellanes, les ametlles, els cacauets i els festucs com a pal de paller, ha evolucionat de tal manera que ja domina una extensa gamma de producte elaborat i semielaborat (xocolates, crocants, granets, ensucrats, cremes, pastes, laminats i un llarg etcètera de producte gairebé sempre llaminer) que li permet exportar el 37% de la seva producció i planejar, en breu, fer tant o més negoci a fora que en el mercat intern.

I és que tot i tenir només 31 anys, o potser per això, no són objectius modestos els que es planteja l'actual gerent de l'empresa. És Josep M. Boncompte, que va entrar un dia en el negoci familiar per dur a terme “un projecte molt concret per un producte amb cereal” i s'ha acabat quedant-se'n les regnes: “En col·laboració amb els meus oncles, que m'ajuden en tot”, explica.

La joventut de la gerència no és cosa estranya als despatxos, sinó que entre l'equip executiu i el personal d'oficines d'Orexport no hi ha abundància de cabells blancs: “Tenim una mitjana d'edat que volta els 30 anys”, diu Boncompte, i explica: “Va arribar un moment en què havíem de prendre una decisió, i vam optar per fer un equip jove, de llicenciats universitaris i amb molt bon domini dels idiomes. Forma part del projecte de l'empresa; no busques gent amb experiència, sinó gent amb empatia i ganes de treballar.”

AL PRECIPICI.

El cop de cap que va fer Orexport no es devia a un caprici, sinó que es tractava de rescatar una empresa que l'any 2008 va tenir una caiguda de la facturació del 30-35%. En un moment en què l'exportació només constituïa el 10% del total de la producció (bàsicament en direcció a França i Portugal i un client puntual a la República Dominicana), s'aposta per explorar la via exterior com a font de negoci i s'impulsa, alhora, un trasllat que porta la base d'operacions de l'empresa de Reus a Santa Coloma de Queralt.

Amb aquestes mesures de reanimació, Orexport atura l'hemorràgia i el 2009 aconsegueix estabilitzar una facturació que, des de llavors, ha crescut a un ritme del 12% l'any passat i que remuntarà fins al 19% quan es tanqui l'exercici actual (es preveu tancar-la amb prop de 6 milions facturats). A tot això, Boncompte indica: “Hem doblat costos”, ja que a banda de les noves naus de Santa Coloma de Queralt (a Reus s'hi manté un departament de logística i a Mont-roig del Camp, un magatzem per a les mercaderies menys sensibles) l'empresa ha doblat la plantilla,i actualment dóna feina a 28 persones.

El pla passa per no aturar-se aquí, sinó per arribar als 9 milions de facturació el 2014, una fita per la qual l'empresa pretén enfortir el caràcter exportador i consolidar-se en un mercat d'excel·lents resultats. Es tracta de l'arc mediterrani i, en concret, del ric Orient Mitjà del petroli. Boncompte explica: “Gràcies a la feina que hem fet en fires internacionals hem aconseguit tenir tractes amb Qatar, Dubai i l'Aràbia Saudita.”

ENCANTAT AMB QATAR.

El gerent d'Orexport posa de manifest que la relació amb els clients que han fet en aquests països “és excel·lent” i un terreny fèrtil “perquè tenen uns consums de xocolata altíssims”. No és casualitat, doncs, que l'empresa tingui interès a introduir en aquells mercats el projecte que, juntament amb l'empresa barcelonina Noukorn, han desenvolupat recentment: “Són unes boles de xocolata farcides de cereal aromatitzat amb fruites o menta.”

Potser influïts per l'enrenou que hi ha al voltant del Barça i Qatar, a Boncompte se li pregunta si els costums àrabs no dificulten els tractes comercials. I respon: “Nosaltres tenim dones en la part de gestió i a les oficines, i no hem tingut cap problema”, però afegeix: “Això sí, el burca allà és a l'ordre del dia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes