A la Garrotxa, tots a una
nou ens. Un consorci nou aglutinarà tota la promoció econòmica, ara atomitzada entre Olot, les Preses i Besalú universitat. El projecte refà la FES i prioritza els estudis universitaris de l'àmbit econòmic
L'Ajuntament d'Olot està promovent la creació d'un consorci que ha d'aplegar els ens públics que, actualment, estan duent a terme promoció econòmica a la comarca de la Garrotxa i que, en el cas de l'administració olotina comportaria el reciclatge de l'actual Institut Municipal de Promoció de la Ciutat (IMPC). Avui dia, hi ha entitats públiques de promoció econòmica al Centre d'Empreses de les Preses; a la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot; a la Fundació Lider del Consell Comarcal de la Garrotxa, i al servei d'empreses de l'Ajuntament de Besalú, a part de l'IMPC.
El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, recorda que una part important de la tasca d'aquests ens és semblant i que, per exemple i com a resultat d'aquesta situació, a la comarca de la Garrotxa hi ha actualment una dotzena de borses de treball que depenen d'organismes públics i que estan operatives. Vayreda apunta, a més, que tant l'IMPC com el Centre d'Empreses de les Preses tenen una vocació comarcal i donen servei a la resta de municipis garrotxins.
La creació d'aquest consorci va en la línia seguida per totes les administracions de retallar despeses per allà on sigui possible i l'agrupació dels serveis de promoció de l'activitat econòmica ha de ser, si finalment s'acaba constituint el consorci, un pas important en aquest sentit. A més, agrupar els serveis ha de contribuir a incrementar la seva qualitat i eficàcia.
Actualment, a la Garrotxa, ja funcionen dos consorcis d'àmbit general que han servit d'exemple a tot el país. Es tracta del Consorci d'Acció Social, que s'encarrega de la gestió dels temes de benestar social, i el de Salut Pública i Medi Ambient, el Sigma, que treballa aspectes delegats de la salut pública, el sanejament i el control de residus, i ambientals en general. En tots dos casos, hi la participació paritària entre l'Ajuntament d'Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa.
Nova estructura
per a la FES
En aquest context i pel que fa a Olot, Vayreda ha informat que l'equip de govern està treballant en la reorganització de la Fundació d'Estudis Superiors (FES), que reconduiria la seva activitat docent més cap a la temàtica de la promoció econòmica. Així, i sense deixar de liderar les relacions amb el món universitari que hi manté des de fa anys, la FES s'encarregaria de la formació en l'àmbit de les empreses. La part més divulgativa, la de les xerrades, conferències i debats, en canvi, es derivaria segons la temàtica, cap a l'Institut Municipal de Cultura o cap a l'Institut Municipal d'Educació. Tot plegat, però, s'està parlant i debatent amb el patronat i el consell rector de la FES. Hi ha, però, veus crítiques. El regidor del PSC, Jaume Mir, creu que reduir les atribucions de la FES i apostar per estudis universitaris és una contradicció i, a més, manté que seria un error que perdés el vessant divulgatiu.
Turisme
Turisme Garrotxa, per la seva condició d'associació privada, o que uneix la participació pública i privada de la comarca, quedaria fora del nou consorci comarcal. En aquest cas, el consistori olotí està estudiant la possibilitat d'encarregar-li tota la política turística de la ciutat. Aquest nou marc suposa una altra configuració física, d'ubicació i, sobretot, de concepte de l'oficina municipal de turisme, que ara està situada a l'entrada de l'edifici de l'Hospici, i la promoció d'una oferta comarcalitzada.
Universitaris, vinguin d'on vinguin
L'equip de govern d'Olot ha donat un tomb a la històrica reivindicació d'estudis universitaris i aposta perquè estiguin lligats al sector econòmic, i no a l'artístic com fins ara. Més enllà dels estudis superiors de disseny aconseguits per l'Escola d'Art, ara, el govern municipal vol que s'hi imparteixin estudis lligats a la direcció d'empreses i les noves tecnologies. La FES manté de fa temps relacions amb Esade perquè Olot tingui formació destinada a directius, i Esade busca un paraigües en una universitat per dur-los a terme. En principi, havia de ser la de Vic, tot i que finalment no hi ha hagut acord entre les parts. La FES, per això, ha reprès la relació directa amb Esade per fer possibles aquests estudis a la capital garrotxina, un màster o un MBA de direcció d'empreses, per als quals no es necessita una universitat al darrere. Paral·lelament, però, el consistori –l'alcalde forma part del consell rector de la Universitat de Vic–, manté els mateixos contactes amb aquesta universitat per tenir estudis de formació empresarial, ara però a través d'EADA, que sí que està adscrita a Vic. Sigui com sigui, l'ajuntament vol tenir els deures fets. D'una banda, està projectant i buscant el finançament per a l'adequació de dues aules dels locals de la FES al carrer Fontanella perquè s'hi puguin dur a terme aquests estudis i, de l'altra, es comença a moure perquè hi hagi demanda. A part, està atent a qualsevol possibilitat que sorgeixi, i obert a la resta d'universitats. En aquest sentit, també negocia perquè Olot pugui tenir estudis sobre realitat virtual i jocs per ordinador, alguns dels quals lligats a l'escola de fisioteràpia de Salt.
La promoció econòmica és un dels pilars del pla de govern i, a banda dels àmbits universitari, turístic, formatiu i de polítiques específiques, aquesta promoció l'entén com un projecte global. Es tracta que a Olot hi passin coses, des d'un concert dels Manel fins a una passejada amb patinet elèctric pel Montsacopa, entre altres.