Economia

Comerç

El comerç gironí, més que un negoci

La Cambra de Comerç reivindica el paper de les petites botigues a la demarcació en un llibre sobre la història del comerç al segle XX

L'autor destaca la importància que tenen en la cultura gironina

En la presentació es va fer una crida a no deixar perdre aquest petit comerç gironí

El petit comerç de proximitat gironí, de les botigues de tota la vida, són més que un negoci. El seu paper va més enllà dels termes econòmics i té una importància cabdal en la creació d'identitat i en la cultura del territori. Això és el que destaca el llibre La memòria del comerç a les comarques de Girona. Cultura en el territori (1931-1975), de Josep Portell, una publicació en què col·laboren la Cambra de Comerç de Girona, la Diputació, la Generalitat i la Universitat de Girona.

El llibre és una idea original d'Isabel Llauger i ha estat dirigit per Anna Maria Garcia Rovira.

Ahir es va presentar el llibre a la Cambra de Comerç i el seu president, Domènec Espadalé, va destacar que “no hi ha cap més sector que tingui empreses amb tanta continuïtat, amb comerços que superen els 175 anys”. I recordant Josep Maria Ginés, que va ser president de la Cambra, va afegir-hi: “El comerç dóna vida a la ciutat.” Per part seva, el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, va destacar que els alcaldes han d'apostar pel comerç de proximitat per tot el que suposa per als pobles. Soy, que va reivindicar el seu vincle amb el comerç explicant que els seus pares eren botiguers, va afegir-hi: “Els que no ho vegin així s'equivoquen.” El director dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació, Christian Serarols, que també va dir que provenia de família de comerciants, va destacar l'aposta de la Generalitat per donar suport al petit comerç.

El llibre de Josep Portell té una primera part en què s'explica la història del comerç a les comarques gironines des de la Segona República, passant per la Guerra Civil, la postguerra, el franquisme i l'arribada de la democràcia, que és quan acaba aquest repàs per la memòria d'un sector fonamental a la demarcació. L'autor dedica una segona part a parlar de la història d'alguns establiments històrics gironins. Són textos que ha elaborat a través de les converses que ha tingut amb els propietaris d'aquestes botigues, que han sobreviscut a moments difícils i que han passat de pares a fills, i després als néts.

Hi apareixen les vivències de comerços tan coneguts com ara la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners, la merceria Casa Tenas i la rellotgeria Puigferrer d'Olot, el restaurant Can Roca de Girona, entre molts d'altres. Josep Portell va destacar ahir que la diferència d'aquesta obra amb d'altres que hi ha sobre la història del comerç gironí és que s'ha volgut “donar veu als comerciants”, que expliquen com han evolucionat els seus establiments per adaptar-se als nous temps. “Són 40 entrevistes de 18 municipis que volen ser representatives de diversos sectors i de diverses realitats de la demarcació”, va dir l'autor, que hi afegia: “Els comerciants són els autèntics herois que han fet del comerç l'essència de la identitat gironina”. Els textos van acompanyats de fotografies antigues i de documents històrics recollits també per l'autor.

En la presentació es va fer una crida a no deixar perdre aquest petit comerç gironí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.