Economia

Maresme

Turistes... a pescar!

Es busca una alternativa per als pescadors, que farien sortides amb la barca i cobrarien als turistes a canvi d'explicar-los com feinegen

S'han fet proves pilot a l'Estartit, Sitges i Arenys de Mar

La iniciativa funciona, i amb èxit, en altres llocs, com ara al nord d'Itàlia, a la costa de la Toscana. Els turistes tenen la possibilitat de pagar per pujar a una barca de pesca i conèixer sobre el terreny com es feineja mar endins. D'aquesta manera el benefici és doble: tant per al sector turístic, perquè s'amplien l'oferta i els atractius de la zona, com per al sector pesquer, que a causa de la sobreexplotació del fons marí mira de buscar altres sortides.

La idea és bona, però abans caldria que canviés la legislació pesquera, que prohibeix que els turistes pugin a les embarcacions. Tot i això, amb els permisos corresponents i les mesures de seguretat que fa complir Capitania Marítima, s'han pogut portar a terme sortides amb pescadors interessats a tirar endavant el projecte. Així, tècnics del Centre d'Estudis del Mar de Sitges, que gestiona la Diputació de Barcelona, han impulsat les proves pilot amb alguns pescadors de l'Estartit, Sitges i Arenys de Mar. En aquest últim port, però, la comitiva no va sortir de port. El mal temps va obligar a improvisar un pla B prou atractiu per compensar els hipotètics turistes que haurien pagat una entrada per pujar a la barca. “Hauria estat perfecte fer unes tres hores a mar obert per veure com es tiren i es recullen les arts, i acabar fent el peix fresc en un restaurant del port. Abans de marejar-los, vaig decidir que era millor fer el volt dins del port”, explicava Ramon Tarridas des del port d'Arenys. Les sortides turístiques permetran, segons els implicats, fer una nova feina, però al mateix temps representarien una reducció de l'esforç pesquer, ja que temporalment algunes embarcacions no pescarien tant. L'avantatge és que l'aturada no l'hauria d'assumir l'Estat, sinó que es compensaria gràcies a l'usuari que pagaria per pujar a la barca.“Va més enllà de fer turisme, perquè parlem de coneixements que només tenim nosaltres i que ens permetrien guanyar-nos la vida”, explica Tarridas, que també presideix la Plataforma de Pescadors Artesanals del Mediterrani. Aquesta flota és la que té un futur més incert. Segons els estudis, si no es prenen mesures, en els pròxims 10 anys a Europa es perdrà un 60% de les embarcacions que feinegen a prop de la costa. La futura reforma de la política pesquera a la Unió Europea tampoc no els beneficia. Per animar els pescadors, aquest mes tindrà lloc a Sitges un intercanvi amb pescadors de la Toscana amb l'objectiu de saber com els funciona el turisme a dalt la barca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.