maresme
La manca de sòl obliga Premià a centrar-se en els pisos buits
Segons dades del 2009, hi ha en desús 629 immobles en una població on el 99% del terreny està ocupat
Es crearà una oficina d'habitatge perquè faci de mitjancera entre propietaris i llogaters
Premià de Mar necessita pisos perquè els joves no marxin a viure a altres indrets. Si bé és cert que la crisi econòmica ha aturat les ànsies expansionistes de molts municipis, Premià de Mar es troba amb una dificultat afegida: no disposa de més sòl per fer habitatges. El seu terme municipal, un dels més petits del país, ja s'ha espremut al màxim –és el cinquè municipi més dens de Catalunya– i actualment tan sols queda per desenvolupar la zona de les hortes de Ponent, on el nou pla general preveu la construcció de fins a 450 habitatges. Un cop executada aquesta promoció, l'extensió del sòl no ocupat serà inferior a l'1% del total.
En aquest context, el consistori s'ha marcat com a objectiu posar en circulació la màxima quantitat possible de pisos desocupats, que, segons xifres del 2009, arriben fins als 629, una xifra gens menystenible en una població d'uns 27.000 habitants. “És clar que no podrem créixer més; per tant, cal buscar altres vies”, explica el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU). Entre les actuacions que es començaran en breu hi ha la de crear l'oficina local d'habitatge –que s'instal·larà en un equipament municipal que encara s'ha de decidir– i crear un cens d'habitatges buits. Se sospita que en els dos darrers anys aquesta xifra s'ha disparat. “Incentivarem les rehabilitacions dels habitatges més vells i farem d'intermediaris entre els propietaris i els possibles llogaters”, explica el regidor. Aquestes mesures s'inclouen en el nou pla d'habitatge, que s'ha aprovat aquesta setmana en el ple municipal, amb el suport d'ICV-EUiA. El govern local vol començar a aplicar-lo com més aviat millor.
LA XIFRA
Aturada del creixement al municipi
Més de la meitat del parc d'habitatges del municipi, concretament un 53%, té menys de 40 anys. Aquesta dada reflecteix el creixement del municipi en els darrers anys, sobretot a partir de la dècada dels vuitanta, quan va començar un augment de quasi vuit mil veïns. En els darrers anys, aquesta progressió s'ha estancat fruit de la crisi i de la situació urbanística, que fa que Premià sigui molt a prop del seu sostre de població.