MONTSIÀ
La collita d'oli mil·lenari s'avança i es redueix un 20%
La sequera i l'atac de la mosca de l'oliva han perjudicat també els arbres monumentals al territori del Sénia
Enguany s'hi ha afegit un altre molí productor
La sequera dels darrers mesos també ha perjudicat la producció d'oli de les oliveres mil·lenàries que es concentren al territori del Sénia. Així, els productors estimen que s'envasarà entre un 20 i un 30% menys d'oli dels arbres monumentals aquesta campanya i que, a tot estirar, s'arribaran a comercialitzar unes 10.000 botelles de mig litre. “La collita s'ha avançat uns quinze dies per la sequera, les oliveres ja estan madures i s'han de collir de pressa perquè no perdin qualitat”, va explicar el gerent de l'Associació Territori del Sénia, Jaume Antich. En aquest sentit, la majoria dels productors ja han començat a collir les olives i la campanya s'acabarà d'aquí a un parell de setmanes. “Intentem collir les olives al més verdes possible perquè el perfil organolèptic sigui més ric”, va assenyalar el gerent de la societat agrària Porta Ferré, Lluís Porta.
Pel que fa al preu de venda de la botella d'oli de mig litre, es comercialitzarà al mateix que l'any passat, a 15 euros.
LA XIFRA
Qualitat certificada
El procés de recol·lecció i mòlta de les olives dels arbres monumentals és supervisat i certificat per una empresa especialitzada, i només després que hagi superat amb la màxima puntuació un panell de gust l'oli es pot envasar amb la marca de cada molí, però sota la denominació comú d'“oli d'oliveres mil·lenàries”. Enguany s'ha afegit un molí més a l'associació de productors i ja en són vuit. “Ara ja no es poden produir increments notoris de producció perquè podem dir que tots els molins formen part de l'associació”, va dir Antich. La producció d'oli d'oliveres mil·lenàries ha crescut d'una manera espectacular els darrers tres anys, però el mercat no ho ha fet amb la mateixa intensitat. Al territori del Sénia hi ha inventariades més de 4.000 oliveres monumentals.