Economia

La pluja remata una collita d'olives ruïnosa

UP reclama ajuts pel descens de la producció i pels 27 milions de pèrdues

La pluja s'ha fet esperar durant mesos als conreus d'olivera. Quan ha arribat, no sols ha fet tard per rescatar de la ruïna una de les pitjors collites dels darrers anys sinó que, a sobre, l'aigua dels darrers dies ha fet caure a terra les olives supervivents de la sequera, que ja no es podran collir. L'olivera és un arbre molt resistent a la falta d'aigua i, per supervivència, escanyoleix el fruit o el deixa caure quan té estrès hídric.

Des de la primavera i fins fa quinze dies, a les zones productores no ha caigut quasi ni una gota. “L'arbre ja no pot aprofitar les últimes pluges. Hauria d'haver plogut a principi d'octubre per inflar les olives”, explica el coordinador d'Unió de Pagesos a les Garrigues, Salvador Tarragona. Al secà, i segons Unió de Pagesos, les pèrdues superaran el 70% de la collita, amb 21.355 explotacions afectades. La Federació de Cooperatives eleva la minva al 85%. A les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, la situació és idèntica. Amb la referència del preu mitjà de la campanya anterior, el sindicat calcula en 27 milions les pèrdues per al sector. Molts pagesos ja han avisat les asseguradores per declarar la collita sinistre total. Però sols el 7% de la producció està assegurada, ja que no cobreix les pèrdues pel vent ni la
sequera. De les 123.000 hectàrees de conreu a
Catalunya, sols 13.000
tenen reg de suport.

La mala collita d'enguany empitjora les perspectives econòmiques d'un dels sectors més castigats per la crisi. UP remarca que des del 2006 els productors han perdut uns setze milions a causa de la crisi de preus: dels 0,77 euros el quilo d'oliva s'ha passat als 0,30 euros de la campanya passada. Tenint en compte la doble conjuntura de crisi, el sindicat ha reclamat a l'Estat que plantegi a la Unió Europea la concessió d'un ajut directe previst per a les zones afectades. A més, demana bonificacions fiscals i exempcions en les quotes de la Seguretat Social. UP també ha plantejat ja a la conselleria una rebaixa de l'aportació dels pagesos en els projectes de regadiu, i que la Generalitat assumeixi els avals bancaris que han de subscriure els regants. El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, s'ha compromès a estudiar algun tipus d'ajut directe per al sector. La finalitat és “evitar que molts pagesos no abandonin el conreu”, segons UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.