Economia

L'impost de patrimoni, pendent de l'Estat

Un tribut que Rajoy podria deixar morir l'any que ve

Tranquil·litat relativa, ahir, per als contribuents catalans davant l'afirmació del govern que no elevarà el tipus dels impostos que depenen de la Generalitat. Alhora, però, M as va supeditar l'aplicació del de patrimoni, si l'executiu que liderarà Mariano Rajoy opta per mantenir-lo.

A diferència del que va passar amb l'impost de successions, que va ser eliminat en els primers mesos de la legislatura en compliment d'una de les principals promeses electorals de CiU, el de patrimoni, tot i que el govern ha considerat un error la seva reintroducció, es mantindrà a Catalunya, sempre i quan el PP no decideixi eliminar-lo.

Com es deu recordar, l'impost del patrimoni, que és de titularitat estatal, va ser reintroduït fa dos mesos a base de retirar la bonificació del 100% que s'havia aprovat el 2007 i que va comportar que es deixés d'abonar a partir del 2008.

Si l'impost de successions gravava les herències, l'impost de patrimoni s'aplica de manera individual, no pas sobre les rendes o les operacions que pugui efectuar el contribuent, sinó sobre el patrimoni personal de les persones físiques, a partir de l'estimació del valor dels seus béns, des dels immobles a les joies, i també els estalvis.

Segons la modificació que va comportar la retirada de la bonificació, el mínim exempte per tributar son 700.000 euros, amb un mínim exempt de 300.000 per habitatge habitual.

Mas també va descartar ahir qualsevol acció per gravar les grans fortunes, un altre impost que algunes veus reclamen a escala estatal i que, segons Mas, seria incompatible amb el de patrimoni.

El “recanvi” d'un impost per l'altre, que s'ha proposat des de les files socialistes, busca recuperar una gestió centralitzada de la tributació de les grans fortunes i evitar que algunes comunitats decideixin eliminar-lo com a eina de competitivitat territorial per captar contribuents, una estratègia, que, fet i fet, ha comportat la pràctica evaporació a l'Estat del de transmissions patrimonials.

Pel que fa a la intenció del PP sobre aquest tribut, no s'ha explicitat públicament, i de fet, els populars es van abstenir quan el PSOE va impulsar la seva reintroducció. No obstant això, El Punt Avui ja va publicar fa pocs dies que fonts pròximes a Rajoy asseguren que el futur president el considera “injust, inútil, absurd i que va contra de l'estalvi”. A falta de la prescriptiva avaluació dels comptes públics que farà el nou executiu espanyol i que podrien capgirar la previsible decisió, sembla que el futur govern de Rajoy podria deixar que l'impost, que recapta uns 1.000 milions d'euros a l'Estat, s'extingís simplement perquè el 2012 n'expira la vigència.

M. Moreno



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.