La Val d'Aran ja disposa d'una de les vinyes més altes de Catalunya amb 4.200 ceps de raïm d'origen fred
La plantació de vinya s'ha fet en un terreny d'una hectàrea aproximadament, propietat de 4 veïns de Garòs, situada a 1.250 metres d'alçada. El promotor del projecte és Carlos Manel Sanllehy, propietari del restaurant Eth Restillè, qui en una visita al celler Emendis va proposar als seus propietaris la possibilitat de tornar a introduir la vinya a l'Aran. Sanllehy explica que històricament Garòs pagava amb vi i va ser el darrer poble de la Val en fer-ho. Sanlley explica que hi ha molt de sentimental en el fet de plantar vinyes a l'Aran donat que els padrins veuen com els camps es tornen a cultivar. Ja ningú de l'Aran recorda plantacions de vinya a l'Aran però sí haver-ho sentit explicar als seus pares. El fet de recuperar la vinya també fa aquest projecte especial, diu Sanllehy.
Jordi Ventosa, propietari del celler Emendis, explica que són un celler que va començar en el mercat en el 2006 i tenen una filosofia de vins i caves de finca i creuen molt en la terra, una mica la raó que els ha portat a plantar ceps a l'Aran, 'poder elaborar vins personals amb l'ànima pròpia de la Val d'Aran'. Si tot va molt, molt, bé d'aquí 3 anys és podran collir els primers raïms i tenir les primeres ampolles de vi blanc en 4 anys les de vi negre en 5 anys. Ventosa ha explicat que és difícil treballar a l'Aran donat que no hi ha documentació de vinya i no es sap quan madurarà la planta, com la terra treballarà cap a la vinya tot i ser molt fèrtil i com respondrà el cep.
Lluís Reventós, enòleg del celler Emendis, explica que han plantat dues varietats, raïm negre i raïm blanc. El raïm negres és cabernet franc, una varietat que s'adapta molt bé al clima fred, madura aviat i es podrà aprofitar al màxim les hores de sol. Pel que fa al raïm blanc Reventós explica que han anat a buscar varietats del centre d'Europa com és el Gewurztraminer, una varietat adaptada a l'alçada i als tipus de clima més atlàntic amb estius curts. Es vol que madurin el més aviat possible, brotin el més tard possible i aguantin temperatures extremes pel fet que un dels riscos que creuen que poden tenir a la Val d'Aran són les glaçades de primavera i hivern. Per tots aquests motius han buscat una finca fresca i ben orientada cara al sol que proliferi el conreu. L'enòleg d'Emendis diu que es pretén treure el màxim profit d'un clima extrem, creant vins molt aromàtics. Reventós explica que aquest tipus de raïm fred es caracteritza pels seus aromes florals.
Aquestes varietats de raïms s'han plantat a d'altres zones mediterrànies i no han funcionat com s'esperava i no se'ls pot treure la seva màxima expressió, per tant, han buscat plantar en zones que s'assemblin més al seu lloc d'origen i a Catalunya aquests llocs on es pot disposar d'aquests climes extrems són els Pirineus, explica l'enòleg. Reventós diu que tot i ser arriscat, pels factors clima i la poca experiència, és interessant apostar per l'alta muntanya. A Girul, al municipi cerdà de Meranges hi ha una plantació de 300 ceps a 1.700 metres d'alçada i al Pallars Jussà a 900 metres hi ha més de 5 hectàrees de ceps plantats