Economia

La fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea bloqueja els comptes de 3.000 persones

La majoria dels 4.300 habitants del municipi hi tenien dipositats els seus estalvis

La competència d'altres caixes i bancs ha deixat l'entitat sense liquiditat

La falta de liquiditat ha obligat la cooperativa agrícola de l'Aldea (Baix Ebre) a presentar concurs de creditors de la secció de crèdit de l'entitat. La conseqüència immediata del procés ha estat el bloqueig dels comptes d'unes 3.000 persones, la majoria veïns del municipi, que hi tenien dipositats els seus estalvis.

Aquest divendres molts afectats s'han apropat fins a les instal·lacions de la secció de crèdit de la cooperativa i han expressat la seva “indignació” i preocupació per no poder accedir als seus diners. Diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra han hagut de situar-se just a la porta per evitar que la tensió acabés desbocant-se. Posteriorment, i aconsellats pels mateixos agents, molts s'han desplaçat fins la comissaria central dels Mossos per presentar denúncia, informa ACN.

El problema generat pel bloqueig dels comptes pot començar a córrer com una bola de neu entre els veïns d'una població amb prop de 4.400 habitants, molts dedicats a l'agricultura i que veien la secció de crèdit de la cooperativa com l'opció idònia tant per cobrar nòmines, pensions o fer els pagaments habituals. Això suposa que molts no poden disposar d'efectiu per a les necessitats diàries més bàsiques o perquè les activitats econòmiques del municipi puguin continuar rutllant.

Falta de liquiditat

Tot i que, de moment, es desconeix la magnitud del forat, diverses fonts han apuntat que ascendiria a uns 6 milions d'euros. Els dirigents de l'entitat apunten que la manca de liquiditat s'ha produït per la retirada massiva de capital per part de molts dels clients.

El president de la cooperativa, Fernando Falcó, ha explicat que aquesta dura competència d'altres bancs i caixes ha portat a què “si nosaltres podíem oferir un 3%, altres oferien el 6% o el 7%, i la gent ha començat a treure els seus estalvis”. Per això la secció de crèdit s'ha quedat sense efectiu.

Fonts municipals han confirmat a Efe que la competència d'altres entitats financeres ha deixat a la secció de crèdit de la cooperativa sense liquiditat.

Sense garantia del Banc d'Espanya

La solució podria passar per posar a la venda, dintre del procés concursal, les instal·lacions propietat de la cooperativa per poder saldar el deute amb els impositors. Com a a entitat privada, el Banc d'Espanya no garanteix els dipòsits d'aquestes entitats.

D'acord amb la llei de Societats Cooperatives de 1999, aquestes poden disposar de seccions de crèdit, sense personalitat jurídica independent de la cooperativa, limitant les seves operacions actives i passives a la mateixa societats i els seus socis, sense perjudici de poder rendibilitzar els seus excessos de tresoreria a través d'entitats financeres. La mateixa llei estableix que el volum de les operacions actives de la secció de crèdit en cap cas podrà suposar el 50% dels recursos propis de la cooperativa.

La secció de crèdit efectua algunes operacions a través de Caja Madrid, actualment integrada a Bankia, però aquesta entitat no es fa càrrec dels comptes disposades en la cooperativa.

Suport de l'Ajuntament

El ple de l'Ajuntament de l'Aldea ha aprovat una declaració, per la via d'urgència, en suport a les famílies del municipi afectades per la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa del municipi.

Els tres grups polítics en representació al consistori, ERC, PSC i CiU, han reconegut la “gravetat” de la situació, però han coincidit en transmetre un missatge d'esperança.

L'alcalde, Dani Andreu, ha recomanat els afectats a unir-se per tenir més força jurídica, i ha assegurat que ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat per buscar possibles sortides per “apaivagar” les “nefastes” conseqüències del concurs



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.