Un pont d'estar per casa
Les reserves als hotels de Barcelona baixen d'un 20% respecte de l'any passat
Només les zones amb possibilitat de neu són optimistes
El que abans era un pont (o aqüeducte) d'aquells que tothom aprofitava per anar amunt i avall, s'ha convertit ara en un pont d'estar per casa. Com a mínim això sembla si es prenen en consideració les previsions del sector turístic, que apunten a una davallada important en relació amb anys anteriors. A Barcelona, per exemple, els hotelers esperen un 20% menys de turistes que l'any passat, però, tot i això, tindrà índexs d'ocupació molts més alts que altres zones del país.
“Restarem molt lluny de les dades de l'any passat: aquest pont està perdut i ja no el recuperarem”, explica el president del gremi d'hotelers de Barcelona, Jordi Clos. Les reserves per a aquesta setmana se situen en el 48% de l'ocupació, mentre que per la Constitució i la Immaculada del 2010 es va arribar al 70%: “Perdem prop de 12.000 turistes, una quantitat que podria no semblar excessiva, en general, però són 12.000 persones que no es quedaven a casa i eren consumidores.” “Taxis, restaurants, botigues i museus també en resultaran afectats”, afegeix Clos a la previsió. Amb tot, les dades de l'any continuen sent positives i el gremi espera tancar l'exercici amb un creixement del 5%.
L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona espera una ocupació del 30%, un percentatge que consideren positiu tenint en compte que és desembre. “Normalment el nostre perfil de client és estranger, i, com que la Constitució se celebra només a l'Estat espanyol, la nostra oferta guanya acceptació”, diu Franck Granados, vicepresident de l'entitat. Segons Granados, “aquestes són unes dates en què la meteorologia té molt de pes, i en funció de si hi ha neu, hi podria haver molts canvis”. Els apartaments, tot i tancar el novembre tres punts per sota que el 2010, també esperen cloure l'any havent crescut.
A la Costa Daurada central, els càlculs referents a l'ocupació ronden el 60%. Són les xifres facilitades per l'associació hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, que té, per al llarg pont una oferta d'uns 5.500 llits –durant la temporada estival és de 45.000– repartits en prop de vint hotels; un nombre molt inferior al dels mesos de calor, que supera la vuitantena. “Tot i que enguany el pont és llarguíssim, hem comptabilitzat tres dies de pernoctació”, explica Teresa Clavé, portaveu de l'ens hostaler. Al marge del bon temps que, a priori, es preveu, la celebració de l'Spanish Open de ball esportiu del dia 2 al 6 també reunirà un percentatge extra de visitants a Salou. Com comença a ser costum els darrers anys, les previsions podrien no correspondre's amb les xifres definitives, a causa de les reserves d'última hora per internet, ni amb els desitjos de la gent que decideix agafar el cotxe per fer un trajecte curt. D'altra banda, des de l'associació d'hotelers de la demarcació de Tarragona, les previsions són menys optimistes perquè apunten a un 40% d'ocupació. “És un any atípic perquè no hi ha neu, però potser la gent agafarà el cotxe a última hora”, indica el president de l'associació, Francesc Vives.
A les Terres de l'Ebre les previsions d'ocupació turística per aquest pont de la Puríssima no són gaire optimistes. “Com a molt arribarem al 50%”, manifesta Joan Capilla, president de l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l'Ebre, entitat que aglutina el 60% de l'allotjament turístic dels municipis del Delta. La situació és encara més delicada tenint en compte que surten d'un mes de novembre “molt dolent”, segons afirma Capilla. Les previsions encara són pitjors per a les cases de turisme rural ebrenques, en què l'ocupació serà de només un 20% o un 25%, per Rosa Balaguer, de l'Associació de Turisme Rural de les Comarques de l'Ebre. Balaguer precisa que algunes estaran buides tot el pont.
A la costa de Girona, que ofereix la meitat de les places que té disponibles en temporada alta, s'espera una ocupació que oscil·la entre el 65% de la Selva marítima i el 35% de l'Alt Empordà.
Informació elaborada per
Espinelves i Vic, dues cites per convocar les masses
La Fira de l'Avet d'Espinelves, que ahir va inaugurar la seva 31a edició, i el Mercat Medieval de Vic, que arrenca dilluns, són dos dels grans reclams de la Catalunya Central en aquestes dates. Amb tot, sembla que un cop més enguany tornaran a provocar més col·lapses a la C-25 i la C-17 que no pas plens en els allotjaments turístics de la zona. La capital de l'Osona registrarà, segons les previsions, uns índex d'ocupació al voltant del 65%, gairebé deu punts inferior al de la temporada passada, però notablement més important que no a comarques com el Solsonès, el Berguedà, l'Anoia o el Bages, on la forquilla oscil·la entre el 20 i el 40%.
La Fira de l'Avet d'Espinelves espera atraure unes 80.000 persones fins al dia 13. Els preus dels avets aniran dels 15 fins als 50 euros i a banda s'hi podran comprar una gran varietat de productes naturals i artesanals.
De la seva banda, el Mercat Medieval de Vic consolida el Mercadal V.O., una acurada rèplica d'un mercat vigatà del segle XV, dins del seu ampli ventall d'activitats. Hi haurà 350 parades de productes artesanals, cercaviles, exhibicions, sopars d'època, exposicions i actuacions que ompliran el casc antic de Vic d'artesans, trobadors, bufons, mags, músics i dansaires.