Més formació vol dir més treball i més sou
Sovint se sent a dir que la Universitat és una fàbrica de desocupats i també que es pot aconseguir una molt bona retribució sense estudis. Tot i que hi ha tot tipus de situacions, la realitat és bastant contundent. Hi ha estudis que aporten dades molt interessants que permeten esclarir quina relació hi ha entre el nivell de formació, entre la ocupació i el sou.
Una primera incògnita seria si la formació pot contribuir a tenir més feina. En l'estudi Impacte de la formació en la retribució 2011 fet per ICSA i La Salle, es demostra que el 24% de les persones que només tenen estudis primaris estan a l'atur. En canvi, pel que fa a les persones que tenen un màster, el percentatge de desocupats es molt més baix, ja que és del 7,4%.
Altres estudis publicats recentment van en la mateixa direcció: a mesura que augmenta el nivell de formació, també augmenta la probabilitat de tenir un lloc de treball. També hi ha una relació directa entre tenir uns coneixements suficients d'anglès i tenir feina. Per tant, la formació ajuda a reduir la probabilitat d'estar a l'atur. Això recorda la necessitat que les retallades en l'ensenyament no continuïn i que hi hagi recursos destinats a beques per tal de no perpetuar la desigualtat d'oportunitats.
La segona incògnita seria si la formació pot contribuir a millorar la retribució. En l'informe de la OCDE Panorama de la Educació de 2011 hi diu que el salari d'un llicenciat a l'Estat espanyol és un 41% més alt que el d'una persona que està titulada en Educació Secundària; i un 63% més alt que els que tenen un nivell d'estudis de Primària.
En l'estudi d'ICSA i La Salle, es demostra que una persona que té estudis universitaris i també de postgrau guanya de mitjana 2,4 vegades més que una persona que només té l'educació bàsica. En aquest mateix estudi s'hi indica que tenir un màster explica que el salari augmenti un 26%. Per tant, a mesura que augmenti el nivell de formació, també augmenta la retribució. Aquestes dades s'han d'agafar amb prevenció perquè es tracta de dades mitjanes i segurament depèn molt del tipus de formació i de les habilitats personals de cadascú. És segur que una persona sense gaire estudis però amb una gran capacitat de treball i amb un bon saber fer en les relacions interpersonals ho tindrà millor que una persona amb molts estudis però amb poques ganes de treballar o bé que sigui una persona que tingui un tracte difícil amb la gent.
És veritat que en determinats àmbits hi ha un excés de gent sobradament preparada i, en d'altres, hi ha mancances importants. Això indica la necessitat de revisar l'oferta de les titulacions existents ara com ara amb l'objectiu d'adequar-la a les necessitats de cada àmbit. Però les dades que hem exposat ens recorden que val la pena que continuem apostant per la formació. Hi ha un altre repte que és que en totes les escoles i les universitats aconseguim millorar el que fem amb l'objectiu que els graduats es puguin adequar més al que el teixit empresarial demana.