Economia

La cooperativa de l'Aldea desbloquejarà dilluns els comptes a la vista

Només els que tenen fins a 1.000 euros podran recuperar de cop tots els diners; la resta, fins a un 50%

El govern diu que la secció de crèdit tancarà

Els afectats pel col·lapse de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea podran recuperar part dels seus diners abans de Nadal, tal com es va comprometre el govern la setmana passada. Només es desbloquejaran els dipòsits a la vista que sumen 1.348.863 euros, i no 1,8 milions com s'havia informat anteriorment. Aquesta quantitat s'aconseguirà a través de la venda d'actius financers de la mateixa cooperativa per un valor de 420.000 euros, i també es preveu obtenir entre 700.000 i un milió d'euros més a partir de la compra de crèdits i préstecs hipotecaris que faran diverses cooperatives del territori amb secció de crèdit, en una operació que coordinarà la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Dilluns la cooperativa desbloquejarà els comptes, i dimarts i dimecres els afectats podran passar amb les seues llibretes a posar-les al dia. Paral·lelament s'obrirà un dipòsit a l'oficina de La Caixa de l'Aldea perquè a partir del divendres 23 els afectats puguen començar a treure els diners. D'entrada només es podran recuperar fins a 1.000 euros; això vol dir que 793 afectats que tenen quantitats inferiors a aquesta xifra podran recuperar la totalitat dels seus diners. Els 397 restants podran recuperar també divendres 1.000 euros, i a partir del dimarts de la setmana següent, fins al 50% dels seus dipòsits a la vista.

Segons el pla d'actuacions que va presentar ahir el director general de Planificació Financera, Jordi Òliva, durant el primer trimestre del 2012 la cooperativa espera poder retornar la totalitat dels dipòsits a la vista i gairebé el 50% dels dipòsits a termini, que sumen 4,2 milions d'euros. Això s'aconseguirà amb la venda d'altres actius financers, la recuperació de la cartera de préstecs i crèdits, i la renegociació del finançament de les inversions de la cooperativa. A partir del segon trimestre del 2012 els dipòsits restants s'aniran liquidant de mica en mica a partir de la pròpia activitat de la cooperativa.

Òliva també va dir que la secció de crèdit haurà de tancar. Actualment, té 1.190 comptes –s'havia parlat de 3.100 afectats perquè molts comptes tenen més d'un titular–, que sumen un import de 5.650.000 euros.

LA DATA

01.12.11
va ser
el dia que es van bloquejar els comptes de l'Aldea. Avui fa disset dies que els afectats no hi poden accedir.

Els ànims, més tranquils

“Si acabem cobrant, haurem tingut molta sort”, manifestava ahir un dels afectats pel col·lapse de la secció de crèdit. Els ànims estan més tranquils a l'Aldea, ja que ara sí que hi ha una data clara per poder recuperar part dels diners, i se sap d'on sortiran. També el president de la cooperativa, Fernando Falcó, estava més relaxat. “Que la gent puga recuperar els diners és el més important. Ara analitzarem què ha passat i per què”, assenyalava. El director general de Planificació Financera, Jordi Òliva, assenyala com a causes una deficient gestió de l'activitat productiva de la cooperativa i una manca de planificació de les inversions que s'han finançat a curt termini amb recursos de la secció de crèdit. Amb tot, els afectats, que no renuncien a emprendre accions legals, es van reunir ahir en assemblea i van demanar calma. “Demanem que els menys necessitats s'esperen una mica per evitar col·lapses”, va manifestar el portaveu, Ramon Carles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els viatgers del metro de Barcelona s’enfilen un 4,8% al juny

Barcelona
economia

Els empresaris del Vallès Oriental adverteixen de la manca de professionals a mitjà termini

Granollers
ECONOMIA

El Barcelona Deep Tech Summit preveu doblar el nombre d’assistents

Barcelona

Destinaran 23.000 euros per ajudar a joves estudiants i esportistes

figueres
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona