Empreses

Mier pot ser un dels proveïdors principals en el dividend digital

Aspira a dissenyar i fabricar transmissors i repetidors de la xarxa per alliberar freqüència per a nova capacitat de telefonia mòbil. En aeroespacial, ha esdevingut la firma integradora en diversos projectes

Subministra components per a la tercera generació dels Meteosat

Mier Comunicaciones espera ser un dels actors principals en el procés de l'anomenat “dividend digital”, l'alliberament de freqüència per tal de guanyar noves capacitats de telefonia mòbil a l'Estat espanyol, tot seguint els mandats de la UE. La firma de la Garriga (Vallès Oriental), en virtut de l'acord marc que manté amb Abertis Telecom, aspira a ser l'encarregada de dissenyar i fabricar transmissors i repetidors de la xarxa que cal desplegar, a 3.500 centres escampats per tot el territori.

Com explica el president executiu de la companyia, Pere Mier, aquest pla, que va ser aprovat per l'anterior govern espanyol en el seu darrer Consell de Ministres, “cal pensar que es desbloquejarà aviat, i abans de l'estiu podrem començar a treballar”.

desplegant la tdt.

Però no només en aquest projecte tindrà feina la divisió de transmissions de Mier. Després d'haver estat un dels protagonistes en el desplegament de la televisió digital terrestre (TDT) a l'Estat espanyol, ara està realitzant una tasca similar a 30 estats d'arreu del món, i en els darrers mesos ja ha subministrat més de 8.000 repetidors. Els contractes d'introducció de la TDT, signats fa poques setmanes, han estat als mercats de l'Argentina i Hongria. Pere Mier està especialment orgullós d'haver guanyat el concurs a l'Argentina: “És el primer contracte que guanyem treballant amb un estàndard que no és l'europeu, una versió brasilera de l'estàndard japonès.” Per a Mier és especialment meritori haver superat en el concurs una empresa japonesa i una altra de brasilera. El contracte a l'Argentina és el primer que es materialitza a l'àrea llatinoamericana, una zona on hi ha esperances d'expansió.

Pel que fa a l'altre gran vessant de l'empresa, el sector de l'espai, la companyia té grans compromisos, tant en el mercat institucional com en el del sector privat. Mier és una empresa molt dinàmica a BAiE, l'associació que aplega les empreses catalanes del sector aeroespacial. En el primer àmbit, òbviament lligat a la projecció de l'Agència Espacial Europea (ESA, la sigla en anglès), Mier mantindrà el seu vincle especial amb l'organisme paneuropeu en totes les seves àrees d'activitat, com ara navegació, observació, ciència i telecomunicacions. En el cas del programa Galileo, de creació d'un sistema de navegació per satèl·lit que competís en precisió amb el GPS estatunidenc, després que s'hagin posat en òrbita dos satèl·lits dotats dels equips de repetidors i antenes de Mier, l'empresa ja està immersa en la fabricació dels equips per als 14 satèl·lits següents i, alhora, fent oferta pel darrer grup de satèl·lits del programa.

En un terreny més científic, Mier s'ha vinculat al projecte del satèl·lit Gaia: “Tindrà la missió d'oferir una imatge més detallada de la galàxia, i durà uns amplificadors de potència de l'antena que hem dissenyat nosaltres.” En aquest projecte, l'empresa integradora que ha contractat Mier ha estat Astrium, filial d'EADS. Així mateix, Mier està fent oferta per ser un dels subministradors de components de la tercera generació dels satèl·lits Meteosat, d'observació del clima. “Nosaltres hi contribuiríem amb un sistema de cerca i rescat que pot ser útil en emergències com ara un naufragi.”

Pel que fa al mercat del sector privat, Mier ha consolidat en els darrers anys una posició de col·laborador preferent dels constructors més importants del món, com ara els europeus Thales Alenia, Astrium o OHB i líder mundial, Space Systems Loral, dels Estats Units. Com li agrada remarcar a Pere Mier: “Venem tecnologia de l'espai als nord-americans, i això té el seu què.” Justament per a aquest constructor, Mier subministra equips i tecnologia que durà el satèl·lit de la companyia ABS de Hong Kong. En els pròxims mesos hi haurà el llançament del satèl·lit de telecomunicacions mòbils Alphasat, que l'ESA i Inmarsat han encarregat a Astrium, dins de la seva estratègia d'esperonar el sector aeroespacial privat de la Unió Europea. En aquest cas, Mier subministrarà l'electrònica de baix soroll del satèl·lit, que facilita les comunicacions des d'una terminal mòbil.

Per a Hispasat, la filial d'Abertis, dissenya els repetidors, dins d'uns paràmetres tecnològics de nova generació, per al satèl·lit de petit format Small-GIO. També es dóna molt de pes en el curt termini de l'empresa al projecte Hisnorsat, una col·laboració hispano-noruega per realitzar un satèl·lit de comunicacions governamentals.

En aquest projecte, com en el del Meteosat, Mier fa realitat la seva gran ambició: “En aquests projectes la nostra activitat ja és més d'integració, de qualificar els nous equips. Per utilitzar un símil del sector de l'automoció, ens permeten donar el salt a la qualitat d'indústria auxiliar de primer grau, que és el que volem ser aviat.”

Mier Comunicaciones es va fundar l'abril del 1987, tot i que de fet suposa la continuïtat industrial de l'empresa fundada pel pare de Pere Mier l'any 1952, Mier Allende. L'empresa és ara el pal de paller del sector aeroespacial, un dels principals dinamitzadors de l'associació BAiE.
Facturació
25 M€
Treballadors
140
Any de fundació
1987
tecnologies

Una porta a l'altra

La seva tasca incansable d'R+D duu Mier a fer contínuament salts tecnològics. Com diu Pere Mier, “cada projecte és un repte que ens permet assumir-ne d'altres”. Així, la capacitat de disseny de circuits integrats propis va permetre a la firma desenvolupar la tecnologia per al satèl·lit SMOS, un pas decisiu en la història de l'empresa. D'aquí es va passar als amplificadors de baix soroll –“Ens van obrir portes en l'àmbit comercial”–. El transportador de cerca i rescat del Galileo ha permès assolir la tecnologia de darrera generació del Meteosat. I la sonda Planck va fer desenvolupar tecnologia en ones mil·limètriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos denuncia “l’opacitat” a la Llotja de Reus per fixar els preus de la fruita seca

Reus
economia

El turisme estranger a Catalunya ja s’enfila a xifres d’abans de la pandèmia

barcelona

Cinquanta segons per oferir i aconseguir una feina

Sabadell

Semiconductors per créixer

Barcelona
Montserrat Cerqueda
Degana del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida (CGSB)

“Arribarà el dia que no podrem fer la feina per manca de talent”

Barcelona
economia

Treballador autònom: cinc vegades menys de baixa

barcelona

De la crisi de Wall Street a transformar mentalitats

Barcelona
ECONOMIA

Vermut, tapes i DJ per animar la botiga al carrer de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO
REGNE UNIT

Starmer plantejarà l’opció de comprimir la setmana laboral en quatre dies

BARCELONA