Economia

MONTSIÀ

Infosa dissenya un sistema per recollir més sal al delta de l'Ebre, i de més qualitat

L'empresa que explota les salines utilitzarà un sistema d'ultrasons per evitar recollir partícules del terra

El projecte té un cost de 590.814 euros

La producció de sal al delta de l'Ebre es podria incrementar, així com la seua qualitat. Aquest és l'objectiu del projecte de recerca que ha començat l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya, Infosa, amb el suport de l'enginyeria Attico i subvencionat pel Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial, un organisme del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Els treballs se centraran en desenvolupar la tecnologia que permeti automatitzar la recollida de sal dels cristal·litzadors, una feina que Infosa duu a terme durant el mes d'agost.

Actualment una màquina recol·lectora dirigida per un treballador recull la sal que s'ha acumulat durant tot l'any a les salines i deixa una capa el més fina possible a terra per evitar partícules que contaminen el seu producte. “És un treball força imprecís; es guien pel color i, si és fosc, significa que ja és molt prop del terra”, explica el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. Aproximadament es queden unes 20.000 tones de sal als cristal·litzadors, que es comercialitzen per al desgel de carreteres (a un preu molt inferior) i Infosa pretén aprofitar millor aquesta sal. En aquest sentit, Infosa i Attico implantaran un sistema d'ultrasons que els permeti determinar fins on arriba la capa de sal i on està el terra. “Volem dissenyar un sistema guiat per ultrasons que aporti lectures constants del terreny de forma automàtica”, afirma Sucarrats. Per això serà necessari estudiar les característiques del terreny, crear el programari necessari i adaptar la màquina recol·lectora.

El projecte tindrà una durada de tres anys i un cost de 590.814 euros, un 15% del qual és subvencionat, i el 85% restant es finança amb un crèdit sense interessos.

LA XIFRA

20.000
tones de sal
es deixen als cristal·litzadors per evitar que es contamine amb partícules del terra.

Una producció de 80.000 tones de sal

Infosa produeix una mitjana de 80.000 tones de sal anuals. La sal es recull dels cristal·litzadors, que ocupen una superfície d'unes 100 hectàrees i es classifica en tres muntanyes: una de molta qualitat; una altra que s'utilitza en el tractament de pells, i sal contaminada, que es destina al desgel de carreteres. Gairebé un 70% de la producció s'exporta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.