Empreses

LED dissenyats a Figueres per garantir la qualitat

La poca fiabilitat del material importat de la Xina fa que Ledspro creï una marca pròpia de llums

La inversió en
el canvi d'il·luminació s'amortitza al cap de dos anys i mig.

En ple procés d'implantació de les làmpades halògenes de baix consum com alternatives a les bombetes convencionals, es va començar a escampar el següent nivell en l'estalvi energètic: el LED -sigla, en anglès, de díode emissor de llum-, que s'havia començar a utilitzar en els indicadors d'encesa i apagada dels aparelles electrònics, es va començar a fer servir per a la il·luminació. Les empreses dedicades a vendre la novetat importada de la Xina a indústries i administracions públiques van aparèixer com bolets.

Un dels que es va apuntar al nou mercat, el 2007, va ser l'enginyer gironí Marc Juárez, que ben aviat es va veure obligat a repensar el negoci perquè no podia garantir un bon servei a la clientela. “Es deixa importar de tot sense cap control, i els baixos preus del que es porta de la Xina estan en consonància amb la seva poca qualitat, i em vaig trobar que s'espatllaven abans de sis mesos, quan un LED bo dura de 10 a 15 anys”, assegura, quan explica perquè va decidir muntar l'empresa de què és gerent, Ledpro, que dissenya el producte i busca proveïdors amb garantia. “Un LED bo, amb xip de qualitat com el Cree que posem nosaltres, costa un 40% més que el barat. Però no n'hi ha prou de posar-hi un xip bo si la resta és defectuós: han de ser de primera qualitat el xip, el radiador per dissipar el calor i la font d'alimentació”, explica. A la Xina, només se'n fa el muntatge, que ja es comença a fer també a Figueres.

Juárez assenyala que els competidor principal no són les bombetes de baix consum perquè “aquest debat ja està superat perquè el LED millora el rendiment un 65%, sinó les empreses que instal·len producte mediocre o dolent, que són un 80%, mentre que a instal·lar-ne de bons només ens hi dediquem el 20% restant. El nostre enemic és el LED fluorescent de mala qualitat”.

La tecnologia LED proporciona un estalvi d'entre el 60%(en comparació amb les bombetes de baix consum) i el 90%(comparat amb làmpades incandescents) del consum elèctric de llum, i a més, té entre 35.000 i 50.000 hores de vida, mentre que una làmpada de baix consum dura entre 5.000 i 8.000 hores. Però al costat d'aquests avantatges hi ha un inconvenient, el de la inversió inicial, ja que per exemple una bombeta Ledpro de 10 watts costa 87 euros, i els equivalents en làmpades incandescents (100 watts) i de baix consum (26 watts) en valen menys de 3. Per solucionar-ho, a Ledspro tenen tractes amb entitats financeres que permeten que el client renovi l'enllumenat sense haver-lo de pagar al principi, sinó anar-ho finançant amb l'estalvi en la factura elèctrica de com a màxim tres anys. “El termini d'amortització mitjà del canvi és de dos anys i mig. Nosaltres fem un estudi d'estalvi energètic gratuït centrat en l'eficiència, l'estalvi i l'amortització, i si veiem que no és amortitzable al cap de 3 anys, som els primers a desaconsellar que es faci el canvi”, diu Juárez.

La clientela bàsica de Ledspro són les indústries, els comerços i les comunitats de veïns, però es comença a introduir en el sector públic. Ja projecta un sistema de llums que s'apaguin quan no hi ha gent, que ja està instal·lat a l'hotel Ultònia de Girona per a l'hospital de Campdevànol: quan no hi ha ningú, baixa la intensitat i només gasta un 10%. “Él futur és fer coses que no fan els xinesos, com aquesta, o que fan però sense qualitat”, diu Juárez.

Facturació

120.000€

Treballadors

2

Any de fundació

2010

Especialitzada en fabricació, distribució i instal·lació de tecnologia LED de qualitat, té la seu de Figueres, està a punt d'obrir local a Girona i servei a clients d'arreu de l'Estat espanyol.

Com no caure en una ensarronada

Ledspro fa una auditoria de potència i capacitat lumínica perquè el client vegi que els LED faran la mateixa llum. “El consell perquè no t'enganyin és demanar a qui et fa l'oferta una auditoria de lúmens i watts”, assenyala el gerent, fent referència al fet que “a molts ajuntaments els han ensarronat amb els LED barats. Per no perdre capacitat lumínica, no hi posen filtres i ens trobem amb carrers plens de fanals que fan una llum blanca blavosa que pot perjudicar la salut. La llum d'un bon LED és blanca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.