El fred malmet l'horta i fa triplicar els costos ramaders
El Baix Llobregat perd el 80% de la collita i cada dia augmenten les pèrdues al Maresme, el Garraf, el Baix Camp, la Selva i el Vallès Oriental
Els grangers veuen “ruïnosa” la despesa en calefacció
Els fruiters, les oliveres i els cereals aguanten l'onada de baixes temperatures
les temperatures no són molt baixes però el vent sec ha cremat la collita”
Les glaçades comencen a tenir greus repercussions en el sector agrari, tot i que pagesos i ramaders havien pres mesures per pal·liar els efectes de les baixes temperatures. Hivernacles, mantes tèrmiques i calefactors no han estat suficients per un fred excessiu en una zona a tocar del mar. Així, quatre dies amb nits sota zero i el Baix Llobregat ja dóna per perdut el 80% de la collita d'horta, fet que no passava des de 2011, i ja s'han detectat greus perjudicis a les plantacions del Maresme, el Garraf, el Vallès Oriental, la Selva i part del Camp de Tarragona.
Carxofes, pèsols, pastanagues, raves, bledes i enciams s'han cremat pel fred en moltes d'aquestes comarques, i els que han sobreviscut no tindran la qualitat adequada per assolir un preu raonable als mercats.
Pagesos de Palafolls explicaven ahir que fins i tot alguns cultius que tenien a l'interior dels hivernacles, com ara els pèsols, han quedat tocats pel fred. L'Ajuntament de Llavaneres ha convocat una reunió urgent, ja que donen per perdut el 90% de la collita de pèsols de la floreta. I és que aquestes zones han suportat nits de fins a 5 graus sota zero.
Al Baix Camp, “la temperatura no ha estat molt baixa en algunes zones, però el vent sec ha cremat tota la collita”, segons Joan Crussells, del sindicat Unió de Pagesos (UP). El fred no ha matat els conreus d'hivernacle, on també glaça, però a costa d'altes factures energètiques: “Per salvar els pèsols hem gastat 800 litres de gasoil en tres dies”, afegia aquest pagès. A més, l'horta no acostuma a estar assegurada, perquè “pel que paguen no val la pena”, explicava Crussells.
La planta ornamental també ha patit de valent, tot i que bona part de la producció es troba en hivernacles. El 50% de la d'exterior gairebé es dóna per perduda, segons el Departament d'Agricultura. Al Mercat de la Planta Ornamental de Catalunya, fins que no passi l'onada de fred no valoraran les pèrdues, ja que tot i les calefaccions als hivernacles hi ha plantes que s'han mort. El pitjor de la situació, però, és que l'onada de fred siberià no s'ha acabat.
Pel que fa a la ramaderia, per ara els perjudicis estan lligats a l'augment dels costos de producció, que s'estan triplicant, com explicava Josep Segura, responsable d'aviram d'UP. I és que en aquest sector han de mantenir les aus a 36 graus nit i dia per evitar baixes i no perdre la producció. “Un o dos dies, encara es podria mig suportar, però més dies és ruïnós i les despeses s'estan multiplicant en calefacció i en alimentació”, segons Segura.
En el cas del porcí o l'oví també gasten molt més en calefactors, sobretot per protegir garrins i xais acabats de néixer, i també en alimentació, ja que el bestiar menja més per tenir el cos més calent. Aquest fet també genera maldecaps als ramaders, perquè aquest tipus d'alimentació crea més greix en lloc de carn i l'animal perd qualitat i preu.
A l'altra banda de la balança s'hi troben els fruiters, les oliveres i els cereals, entre altres conreus, ja que aguanten bé, per ara, les baixes temperatures. Durant aquesta època els arbres estan aturats, en hibernació. “Molt més greu seria que les glaçades es repetissin al març, quan tot comença a brotar i florir”, deia Raül Sales, pagès de Benavent de Segrià i responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos. El cereal està acabat de sembrar, i, per ara, sense afectacions. Alejandro Domingo, cerealista i també d'UP, es queixava, però, d'excés d'alarmisme.
Aquesta informació ha estat elaborada per