Economia

El 2011 hi va haver 376 ERO, sis vegades més que fa 5 anys

La UGT constata un total de 376 expedients de regulació durant el 2011 a les comarques gironines, quan el 2007 van ser 60

El nombre d'afectats pels expedients va pujar un 60%, i va arribar als 5.613

El major nombre d'ERO es va concentrar al Gironès i la Selva

El nombre total d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) a les comarques gironines s'ha multiplicat per sis des de l'inici de la crisi, el 2007. L'última anàlisi del sindicat UGT a la demarcació permet constatar que dels 60 ERO que es van presentar el 2007, s'ha passat als 376 presentats el 2011. És la xifra més alta que hi ha hagut a les comarques gironines i representa un 9% més que el 2010, quan hi va haver 346 ERO.

Segons el tipus d'ERO, l'any 2011 hi va haver el doble d'expedients de reducció de jornada (127) en relació amb el 2010 o el 2009. En canvi, va baixar el nombre d'expedients de suspensió (de 244 a 202), si bé encara es mantenen en 200. Pel que fa als ERO de rescissió, el 2011 en consten 47, que són quatre més que el 2010 i un més que el 2009. Aquesta darrera dada indica, tal com va subratllar ahir la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, que es continua destruint ocupació a les comarques gironines. “És un dels temes que més ens preocupen; quan l'empresa no va endavant, hi ha clarament destrucció d'ocupació.”

Si bé la xifra rècord de persones afectades per un ERO es va registrar el 2009, amb 6.976 treballadors, el sindicat destaca que el 2011 va augmentar un 60% el nombre de treballadors afectats respecte del 2010, any en què la xifra havia disminuït sensiblement. Així, l'any passat, 5.613 treballadors van resultar afectats per algun tipus d'ERO (2.135 més que el 2010). En aquest àmbit es destaca un increment del 68,53% dels treballadors afectats per un ERO de reducció de jornada (715 treballadors), i un increment del 61,69% dels treballadors afectats per un ERO de suspensió. De fet, és aquest tipus d'expedient de regulació el que continua afectant el major nombre de treballadors (4.153) i, segons la UGT, és sobretot dut a terme per empreses mitjanes, ja que les grans empreses fan més expedients de suspensió i les petites o les micro, de reducció de jornada o rescissió. El nombre de treballadors afectats per un ERO de rescissió ha estat de 745 el 2011, un 57,98% més que el 2010, quan hi va haver 432 treballadors.

Pel que fa als sectors, el més perjudicat continua sent la indústria –el 59,27% dels afectats–, seguida dels serveis –el 22,60%–. Tot i que baixa considerablement el nombre d'afectats en el sector de la construcció, els ERO continuen en aquest sector, especialment en empreses petites.

Les dues comarques que l'any passat van tenir més ERO són el Gironès, amb 115 (4 menys que el 2010) i la Selva, amb 84 expedients.

Calen polítiques actives de formació

“Cal fer polítiques actives de formació i fer un seguiment de com s'han inserit les persones afectades per un ERO de rescissió”, va destacar ahir la secretària general de la UGT a les comarques gironines. Segons Bassa, aquesta és una de les demandes que s'han fet arribar al Departament d'Empresa i Ocupació, i va recordar que, precisament, a l'oficina de treball (OT) de Blanes es du a terme una de les vuit experiències pilot que es fan a Catalunya per individualitzar la recerca de feina de les persones desocupades.

La Generalitat, amb el pla que va anunciar fa unes setmanes, pretén que el SOC filtri els desocupats a través d'un qüestionari que analitza els factors d'ocupació estructurals, personals i competencials, per dirigir el sol·licitant cap a un itinerari. “És indispensable que en les persones afectades per un ERO de rescissió es faci un acurat seguiment de la seva reinserció laboral amb polítiques actives, formació i itineraris personalitzats”, afirma la UGT. “Cal que al cap de dos o tres anys de la rescissió, es pugui fer un seguiment i comprovar que el treballador s'ha inserit”, va afegir Dolors Bassa. La secretària general de la UGT a la demarcació de Girona creu que, a excepció dels sindicats, ningú es preocupa actualment del seguiment d'aquestes persones, treballadors qualificats i professionals que han perdut la feina a causa d'un ERO d'extinció en els últims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes
economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona
economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

barcelona
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda