Economia

Els concessionaris deixen sense tractors les fires de Mollerussa i Lleida

Alternaran la seva presència cada dos anys entre les dues grans cites del sector agrícola

La decisió obliga els municipis a reinventar el model de fires

Una fira agrícola sense tractors és com una saló nàutic sense vaixells, i això és el que està a punt de passar a les dues grans fires agràries del país, la de Sant Josep, a Mollerussa, i la de Sant Miquel, a Lleida.

El sector de l'automoció agrícola ha anunciat que aquest any no assistirà a la mostra de Mollerussa d'aquest mes de març i que anirà alternant, un any sí i un altre no, amb la fira de Lleida, que se celebra al setembre. Aquestes dues fires són els dos principals aparadors del mercat de la maquinària agrícola a Catalunya i la notícia ha caigut com un xerro d'aigua freda, sobretot a Mollerussa, on la fira de Sant Josep és el principal esdeveniment econòmic de la població i el motor de la seva política firal.

La Fira de Sant Josep, que se celebra al març, va aportar a Mollerussa uns 300.000 visitants durant l'edició de l'any passat, en una cuitat de poc més de 10.000 habitants.

L'alcalde de la població, Marc Solsona, va fer pública la mala notícia la setmana passada, però al mateix temps va anunciar quin serà el contraatac de la capital del Pla d'Urgell: treballar conjuntament amb altres ciutats organitzadores per especialitzar més les fires i aconseguir que deixin de ser les concessionàries les qui decideixin si participen o no en una fira determinada.

Això apunta directament a Lleida, ciutat que de moment no s'ha mostrat públicament per al·ludida, tot i que els concessionaris amenacen amb no anar-hi l'any vinent. A Lleida ja van viure l'any 2009 l'absència de bona part dels concessionaris de tractors, descontents amb les condicions que imposava la Paeria als expositors. Qui ha defensat de seguida Mollerussa ha estat la Diputació de Lleida. El seu president, Joan Reñé, ha exigit “responsabilitat” a les concessionàries de vehicles agrícoles i ha anunciat que les institucions faran tot el que estiguin en la seva mà per evitar que les ciutats de Ponent deixin de ser el principal aparador del sector primari. Ahir, Reñé no descartava, en declaracions recollides per l'agència ACN, que les concessionàries facin marxa enrere i es presentin a la fira de Mollerussa. “Encara falten 15 dies i no descarto res”, va dir el president de la Diputació.

LA XIFRA

140
anys
fa que se celebra la Fira de Sant Josep a Mollerussa, i actualment és un dels grans punts de trobada del sector.

El primer avís el van fer el 2009

Són una dotzena les marques de vehicles agrícoles, i els seus concessionaris han decidit fer front plegats contra el cost que els suposa portar la maquinària i exposar-la en diverses fires agrícoles al llarg de l'any, i han decidit que, entre Mollerussa i Lleida – que fan fira agrícola–, amb una sola ciutat a l'any ja poden arribar de manera suficient a l'empresari agrícola que necessita comprar maquinària. La fira de Mollerussa d'aquest any, a més, coincideix amb la fira que cada dos anys celebra Saragossa. Alguns concessionaris han donat aquesta raó a l'hora de justificar l'absència col·lectiva que han decidit fer a Mollerussa. No és el primer cop que els concessionaris de tractors mostren el seu malestar amb el model de fires. El 2009, només tres concessionaris van assistir a la fira de Lleida. L'any següent, la Paeria va millorar el preu i les condicions a aquests expositors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.