Economia

El govern espanyol estudia eliminar el 20% de les entitats públiques

Sáenz de Santamaría diu que transformaran “radicalment” la gestió dels serveis públics

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que seran “austers, ajustats i realistes”

L'executiu de Rajoy espera que Brussel·les suavitzi abans de divendres, quan el Consell de Ministres aprovarà el nou sostre de despesa

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimarts al Senat que els pressupostos generals de l'Estat per al 2012 transformaran “radicalment” la forma de gestionar els serveis públics i seran “austers, ajustats i realistes”. I ha confirmat que l'executiu de Rajoy està estudiant eliminar el 20% de les entitats públiques, 2.300 entre totes les administracions, que assegura arrosseguen un deute de 60.000 milions. De fet, ha destacat que només en lloguers la factura ascendeix a 100 milions d'euros.

L'executiu espanyol ha d'elaborar els pressupostos en base a la dada de dèficit registrada al 2011, un 8,51% -2,51 punts més del previst- i els objectius que fixa la UE, que actualment se situen al 4,4% de dèficit al 2012. La Moncloa espera que Brussel·les suavitzi abans de divendres, quan el Consell de Ministres aprovarà el nou sostre de despesa.

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions des del Senat, on ha comparegut per explicar els eixos del seu govern. Segons Sáenz de Santamaría, els comptes de l'executiu per a aquest 2012 hauran de tenir en compte la situació econòmica que dibuixen les dades que es van fer públiques aquest dilluns, un fet clau per “recuperar la confiança”.

Tal com va fer aquest dilluns Montoro, Sáenz de Santamaría ha afirmat que “no és el moment de repartir culpes ni buscar excuses” pel dèficit, i sí de treballar per a un procés de consolidació fiscal. “Tenim l'obligació de reduir el dèficit públic, i no ens podem permetre una altra cosa perquè el dèficit ofega el crèdit i ens obliga a destinar recursos que haurien d'anar als serveis públics a pagar el deute”, ha dit.

En aquest marc ha afirmat que les reformes que està duent a terme el govern espanyol contribuiran a “restaurar la credibilitat” de les finances públiques, i ha anunciat que abans d'un mes el govern aprovarà l'avantprojecte de Llei de transparència per garantir el dret a l'accés a la informació pública i per establir les obligacions de bon govern per als càrrecs.

“Tots estarem sotmesos al principi de responsabilitat, exemplaritat i màxima exigència”, ha dit abans d'avisar que els continguts de la llei ja no seran “recomanacions” sinó principis i obligacions que, en cas d'incomplir-se, produiran “les corresponents sancions”.

“La resposta serà contundent, i la llei imposarà sancions als que incompleixin els límits de dèficit i endeutament, comprometin despeses sense crèdit suficient, o eludeixin el reflex comptable de les obligacions assumides, a més dels que no aportin la documentació requerida pels tribunals”, ha dit Sáenz de Santamaría, que ha avisat que aquestes sancions seran “administratives, però també penals”.

Per fer-ho possible, el govern espanyol aprovarà una modificació del Codi penal on “tipificarà infraccions penals per castigar les conductes més greus, i que tindrà en compte els criteris d'intencionalitat, greu negligència, o perjudici dels serveis que es financen, i comportarà la inhabilitació per als que incorrin en aquestes conductes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

La inflació baixa sis dècimes i se situa en el 2,2% a l’agost

barcelona

La Cambra i l’ajuntament de Blanes sumen esforços per impulsar el teixit empresarial i l’ocupació

BLANES

La Fira del Vehicle d’Ocasió exposarà més de 400 cotxes de 16 concessionaris en tres dies

FIGUERES

L’Espai Gironès sorteja 15.000 euros en compres a l’Alcampo

SALT
Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita